Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 09. 2013. 19:05 >> 19:17
1

SPORAZUM O SARADNJI

Sa Kosovom snažnije protiv kriminala

Crnogorska Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog Sporazuma o policijskoj saradnju između Crne Gore i Kosova. Cilj Sporazuma, je da dvije države ojačaju policijsku saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

 

Osnovni i ključni razlog, zbog kojeg je Ministarstvo unutrašnjih poslova, pripremilo Sporazum je produbljivanje i jačanje bilateralne saradnje između Crne Gore i Kosova, navodi se u dokumentu.

Cilj ugovora je kako se navodi: borba protiv organizovanog kriminala, ilegalne trgovine narkoticima, otklanjanje opasnosti za javnu bezbjednost i javni red, sprječavanje i rasvjetljavanje krivičnih djela, kao i zaštita državne granice.

"Osnovna pitanja o kojima će se voditi pregovori su policijska saradnja u borbi protiv organizovaniog kriminala, suzbijanju korupcije i drugih krivičnih djela protiv službene dužnosti", navodi se u prijedlogu Sporazuma.

MUP predlaže da se ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, odredi za glavnog pregovarača za pregovore i zaključivanje Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Kosovo o policijskoj saradnji.

Predloženo je i da se u sastav delegacije uključe predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija. Sporazum će sprovoditi Ministarstva unutrašnjih poslova i policije dvije države.

"Crna Gora i Kosovo u skladu sa nacionalnim zakonodavstvima svojih država, sarađivati u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma", navodi se u nacrtu Sprozuma.

Pored toga predviđena je i saradnja na suzbijanju nezakonitog prometa narkoticima, trafikingu ljudima, krivičnim djelima protiv života i imovine.

Dvije države će, kako stoji u dokumentu, sarađivati i u borbi protiv nezakonite proizvodnje vatrenog oružja i municije, krivotovorenja novca, kao i kompjuterskog kriminala.

"Svaka od Strana ugovornica može, u potpunosti ili djelimično, odbiti pružanje informacije ili pomoći, ako smatra da bi ispunjenje zahtjeva moglo dovesti u opasnost njen suverenitet, nacionalnu bezbjednost ili interes država ugovornica, ili u slučaju kada je zahtjev u suprotnosti sa zakonodavstvom država ili njihovim međunarodnim obavezama", navodi se u prijedlogu Sporazuma.

Obje države mogu da na ograničen vremenski period uputite u drugu državu oficira za vezu.

"Oficir za vezu će svoje zadatke obavljati sa karakterom podrške i savjetodavno u odnosu na organe za borbu protiv kriminala, pa on neće biti ovlašćen na individualne korake u namjeri spriječavanja i suprostavljanja kriminalu", navodi se u dokumentu koji je pripremio MUP.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније