Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Antena M; Objavila: M.M ]

29. 11. 2019. 18:26 >> 19:16
5

BOGIĆEVIĆ

"Uvrede nacionalista nikada me nijesu doticale"

Bogić Bogićević je 1989. ubjedljivo pobijedio na izborima u BiH i, sa 36 godina, postao predstavnik te republike u Predsjedništvu SFRJ.

Sredinom marta 1991. njegov glas spriječio je da vrh JNA uhapsi tadašnja republička rukovodstva i preuzme vlast u Jugoslaviji.

Na toj istorijskoj sjednici, održanoj u vojnom objektu "Karaš", Bogićević je glasao protiv prijedloga generala Kadijevića, iza kojega je stajao Milošević, izgovorivši čuvenu rečenicu: "Ja jesam Srbin, ali nijesam Srbin po profesiji".

Da li je očekivao da će političari kojima je nacija profesija i danas vladati njegovom državom; da li je BiH zaista "tempirana bomba" i zašto politiku EU naziva licemjernom; koga "sluša" Dodik - Vučića ili Putina... neka su od pitanja na koja odgovara večerašnji gost Darka Šukovića.

Govoreći o etiketi izdajnika, koju su mu zakačili odmah nakon glasanja protiv prijedloga da JNA preuzme vlast u SFRJ, Bogićević kaže da ga uvrede nacionalista nikada nijesu doticale i podsjeća da su ga u Predsjedništvo izabrali svi građani BiH, a ne samo Srbi: "Više volim da me mrze zbog onoga što jesam, nego da me vole zbog onoga što nijesam, nego bi oni htjeli da budem".

Ubrzo nakon martovske sjednice Predsjedništva, Bogićeviću je ukinuta plata i dugo je živio od pomoći prijatelja. U Živoj istini otkriva i kako su na to reagovali njegovo prezimenjaci iz Bjelopavlića.

Živu istinu gledajte večeras od 20 sati i 5 minuta na Prvom i SAT kanalu RTCG.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније