Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Milica Sekulić TVCG ]

17. 12. 2019. 16:20 >> 20:30
1

GRAĐANI I NVO TRAŽE

Uvesti moratorijum na gradnju mHE na rijeci Lještanici

Neposredno prije održavanja javne rasprave o procjeni uticaja na životnu sredinu gradnje male hidroelektrane (mHE) na rijeci Lještanici, nezadovoljni građani i NVO, održale su protest ispred bjelopoljške opštine.

U Bijelom Polju održan protest protiv gradnje male hidroelektrane Lještanica,na istojimenoj rijeci, koja je prema ocjeni građana koji su se okupili na protest ispred zgrade Opštine, biser među rijekama.

Zbog udovoljavanja interesim investitora koji namjeravaju da Lještanicu i još nekoliko Rijeka , kao što su to uradili sa Bistricom u Majstorovini, suprotno zakonskim odredbama, uliju u cijevi na štetu ljudi i životne sredine, najavljene su i krivične prijave protiv odgovornih u lokalnoj samoupravi.

Organizatori skupa, NVO “Green home” i Odbor za zaštitu rijeke Lještanice, zahtijevali su stavljanje moratorijuma na izgradnju svih mini elektrana u Crnoj Gori.

Nedopustivo je da se gradi hidroelektrana na rijeci odakle lokalno stanovništvo zahvata vodu za piće.To se kosi sa Zakonom o vodama, koji daje prioritet za upotrebu vode građanima-mještanima a da sve druge upotrebe treba ograničiti,ocijenila je izvršna direktorica NVO “Green home”, Nataša Kovačević.

“Zahvatanjem vode na samom izvorištu uzrokuje katastrofalne posledice cijelim koritom. Na tu i druge činjenice ukazali smo predsjedniku Opštine, Petru Smoloviću uz peticiju koju je potpisalo 750 građana. Očekujemo da reaguje i Više državno tužilaštvo, ali i međunarodne institucije,kao što je Energentska zajednica”,istakla je Kovačević.

Moratorijum na koncesije je jedino rješenje u ovom momentu i ne samo za riejke već i nekontrolisanu ekspluataciju šuma, čime bi dali veliki doprinos ekološkoj državi Crnoj Gori, saopštio je predsjednik Odbora z azaštitu rijeke Lještanice, Vukoman Damjanović, dodajući da nas svako drugo rješenje void u sunovrat i vraća u prošlost. 

Mještanin,Danilo Mrdak vjeruje da će se jednog dana i Bijelo Polje i cio Vraneš prepoznavati po vodopadu Skakala, po Lještanici i Lještanskoj glavi. 

“Ljštanica i vodopad Skakla nijesu samo biser Lijeske i Vraneške doline, već cijele opštine. Brine što je neko naumio da bjelopoljske rijeke treba da završe u cijevima, što je daleko od javnog interesa i predstavlja pokušaj poniženja što mi nećemo dozvoliti”odlučan je Mrdak.

Nijedna rijeka neće vise u cijev, prenio je poruku današnjeg skupa, Aleksandar Dragićević iz Koalicije za održivi razvojn i poručio da neće stati dok se svaka Rijeka u Crnoj Gori ne sačuva.

”Planiraju da žrtvuju pedesetak rijeka, na kojima žele da izgrade 80 hidroelektrana,od kojih loklana zajednica,građani pa ni država nemaju nikavih benefita”,ocijenio je Dragićević.

Prema njegovim riječima izgradnja mini hidroelektrane planirana je na samo 50 metara od vodoizvorišta čime se ugrožava najvažniji resurs 21 vijeka , pitka voda. Apsurno je što bi izgranju takvog objekta platili građani kroz subvencije za električnu energiju. 

Agencija za zaštitu životne sredine ima više nego dovoljno argumenata da odbaci ovaj elaborat i time onemogući trpanje Lještanice u cijevi, kazao je predstavnik organizacije “Kod” Vuk Iković.

Peticiju protiv izgradnje potpisalo je 150 mještana Lijeske i 600 građana Bijelog Polja, koji su protestovali uoči održavanja javne rasprave o Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu gradnje male hidroelektrane Lještanica.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније