Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

28. 01. 2020. 17:38 >> 17:41
25

MCP

"Sačuvati dostojanstvo i mir "

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) osudila je nasilje i apelovala na sve, da se sačuva dostojanstvo i mir jer se, kako su naveli, samo tako može razgovarati i graditi svoja, i budućnost države.

Oni su kazali da zabrinjava mržnja koja dolazi od pojedinaca ali da, kako su naveli, u njoj prepoznaju neodgovorno ponašanje onih koji treba danas da budu najodgovorniji u Crnoj Gori.

„Nakon izjava koje dopiru sa najviših državnih adresa, jasno je da su konflikt, mržnja i sukobi posljednje oružje u njihovoj borbi protiv naroda“, poručili su iz SPC.

Oni su poručili da crkva javno osuđuje svako nasilje.

„Ako prvi čovjek države nazove dvije trećine svojih građana ludacima, ako savjetnik premijerov javno podržava zabranu slobode kretanja i mirnog okupljanja najavljenog i odobrenog od nadležnih institucija, ako poslanici vladajuće većine, vrši pritisak na profesore koji treba djecu da uče onome što im ne pripada i za šta nisu plaćeni, onda je jasno da odgovornost za ove događaje isključivo leži u njihovim neodgovornim izjavama i postupcima“, poručili su iz SPC.

Oni su naveli da da se mole da se ne dese ponovo krvne osvete koje je Sveti Petar mukotrpno liječio, „i da se ne povampiruje bratomržnja i bratoubilaštvo započeto u Drugom svjetskom ratu“.

„Ko raspiruje tu bratomržnju i izaziva nerede, taj je negator i države i budućnosti ovog naroda. A mi, zajedno sa vjernim narodom, građani smo odani i vjerni ovoj državi“, kaže se u saopštenju.

Oni su ponovili da njihove litije nisu protiv države.

„Naprotiv. One su prilika i poziv da prevaziđemo sve negativne razlike i da se saberemo oko Boga, svetinja Božjih i naših zajedničkih svetitelja. To je jedini način da zacijelimo stare rane i diobe, da se u Gospodu svi bratski zagrlimo“, naveli su iz SPC.

Oni su poručili da, ukoliko žele da sačuvaju svetinje, mora se sačuvati dobro u srcima.

„Molimo vas sve i preklinjemo imenom Božijim, Svetog oca našeg Save, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Mirotvorca i Čudotvorca, budimo mirni, dostojanstveni i molitveni u našim litijama, kao i do sada. U Bogu je sva sila i snaga i istina. Naše je da je slijedimo. Nećemo ugoditi Bogu bakljama, skandiranjima i barjacima“, kazali su iz MCP.

Time, kako su kazali, često samo narušavaju mir i dostojanstvo litija.

„Mi branimo svetinju, branimo i Crnu Goru, ali molitvom, ljepotom i lijepim vaspitanjem. Budimo ljudi koju će istorija pamtiti po primjeru čojstva i junaštva, a ne, ne daj Bože, po nečemu drugom“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније