Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

03. 02. 2020. 06:45   >>  06:44

ZVANIČNI PODACI

Advokati za porez duguju 3,5 miliona eura

U imenik Advokatske komore Crne Gore upisano je 989 advokata i oko 500 advokatskih pripravnika, a u 2019. godini otprilike je upisano oko 80 advokata i oko 150 pripravnika na rad kod advokata. Kako je saopšteno Dnevnim novinama iz Poreske uprave, najveći pojedinačni dug za porez kada su u pitanju advokati, na kraju 2019. bio je 91.239 eura.

Prema zakonu, advokati imaju obavezu da plaćaju mjesečni PDV, a na kraju godine Poreska uprava obračunava devet odsto na kompletan iznos koji je bio na računu.

Mada se, prema Zakonu o porezu na dohodak fizičkih lica, advokatima ne priznaje pravo da plaćaju porez u paušalnom iznosu, ipak, onima koji ostvaruju prihode manje od 18.000 eura godišnje ostavljena je mogućnost paušalnog oporezivanja, a za sve koji imaju veći iznos PDV je obavezan.

Naravno, teško je ući u trag koliko je koji advokat stvarno prihodovao i da li je sav novac išao preko računa, tako da i advokati koji plaćaju porez to ne mora znači da su državi prijavili baš svaki primljeni cent.

Kako navode iz Poreske uprave, prema njihovoj evidenciji registrovano je 938 fizičkih lica koji obavljaju neku od djelatnosti: pravni poslovi, advokatski poslovi, ostali pravni poslovi, a koji imaju status ‘poreski obaveznik’.

“Prema evidenciji Poreske uprave, 657 poreskih obaveznika iz gore navedene kategorije ima neizmirena potraživanja porema Poreskoj upravi, a ukupne neizmirene obaveze lica koja obavljaju advokatsku djelatnost iznose 3.564.506,48 eura. U skladu sa odredbama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica (član 49, stav 8) licima koja obavljaju i advokatsku djelatnost ne može se priznati pravo na plaćanje poreza u godišnjem paušalnom iznosu, zbog čega advokati plaćaju porez po stvarnom dohotku, i to na godišnjem nivou i po podnošenju Godišnje prijave poreza na dohodak fizičkih lica (GPPFL)”, saopštili su Dnevnim novinama iz Poreske uprave

Sem toga, dodaju, ukoliko advokati u kancelarijama zapošljavaju radnu snagu, dužni su po tom osnovu prijaviti i izmiriti obaveze po osnovu zarada zaposlenih.

"Imajući u vidu navedeno, kao i činjenicu da lica koja obavljaju djelatnost pružanja advokatskih usluga ostvaruju značajne prihode, to se u Poreskoj upravi u kontinuitetu sprovode intenzivirane aktivnosti na povećanju poreske discipline obveznika koju obavljaju advokatsku djelatnost", navode u Poreskoj upravi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније