Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Pobjeda [ Objavila: M.L.B. ]

09. 03. 2020. 07:12 >> 07:11

CG VOJNICI U AVGANISTANU

Decenija misije kojoj se (ne)vidi kraj

Prije tačno deceniju, u NATO misiju ISAF u Avganistanu, upućen je prvi kontigent Vojske Crne Gore.

Trideset jedan crnogorski vojnik predvođen komandantom Sašom Jovanovićem započeo je angažman na uspostavljanju mira i stabilnosti u ratom razorenom Avganistanu, a do danas misiju u ovoj zemlji iskusilo je 557 crnogorskih vojnika.

NATO je na zahtjev Ujedinjenih nacija i Vlade Avganistana preuzeo komandu nad ISAF misijom u avgustu 2003. godine.

ISAF misija bila je borbenog karaktera i imala cilj da uspostavi bezbjednost širom Avganistana i razvije nove avganistanske nacionalne snage bezbjednosti.

Crna Gora je 2010. godine odlučila da bude dio ove misije i u Avganistan uputila prvi kontigent naših vojnika.

Za četiri godine misije, procijenio je tada NATO, avganistanske nacionalne snage bezbjednosti dostigle su potreban nivo sposobnosti za samostalno očuvanje bezbjednosti na svojoj teritoriji.

Odluka Alijanse bila je da borbenu ISAF misiju transformiše u misiju neborbenog karaktera, čiji je cilj obuka, savjetovanje i asistencija avganistanskim nacionalnim snagama bezbjednosti.

A gdje je tu bila Crna Gora?

Potpukovnik Nedžad Rujević bio je komandant crnogorske vojske u Avganistanu u vrijeme najvažnije tranzicije, iz ISAF u misiju "Odlučna podrška" ("Resolute Support").

Rujević je komandovao desetim kontigentom crnogorske vojske u ISAF misiji, odnosno prvim u novoj misiji "Resolute Support".

U razgovoru za Pobjedu, Rujević koji je predvodio kontigent od 15 vojnika, kaže da je bila ogromna čast biti dio velike promjene koja je zadesila NATO, Avganistan, ali i crnogorske vojnike.

"Imao sam tu privilegiju da okončam uspješno angažovanje VCG u misiji ISAF i ujedno započnem komandovanje prvim kontigentom VCG u misiji "Resolute Support". Ne moram ni da Vam kažem kolika je to bila čast za mene, biti dio jednog tako važnog momenta i jedne tako velike tranzicije. To je jedno neponovljivo iskustvo. Ponosan sam na učešće i u jednoj i u drugoj misiji. Druga misija bila je novi početak, veća dinamika i samim tim i to je bio izazov", kaže Rujević za Pobjedu.

Razilke

Rujević objašnjava da je mandat misija bio različit, pa samim tim i zadaci crnogorske vojske.

"Mandat misije ISAF bio je primarno orijentisan ka uspostavljanju mira i stabilnosti u Avganistanu i sprečavanju da Avganistan bude stjecište međunarodnih radikalnih elemenata, a sve u cilju demokratizacije i obnove zemlje. Nasuprot misiji ISAF, mandat misije "Odlučna podrška" usmjeren je prema pružanju pomoći avganistanskim nacionalnim snagama bezbjednosti da postanu samoodržive, funkcionalne i sposobne da samostalno obavljaju operacije i obezbijede sigurno okruženje i slobodu kretanja na cijeloj teritoriji Avganistana", objasnio je Rujević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније