Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Autor: I. P. [ Izvor: rtcg.me ]

03. 11. 2020. 09:24 >> 14:15

IVANOVIĆ

"Nestaje sve ono u čemu smo uživali na Adi"

Situacija na Adi Bojani je zabrinjavajuća, nestaje plaža i sve ono u čemu smo uživali, ocjena je Darka Ivanovića iz Udruženja vlasnika objekata na Bojani i Ivane Stojanović iz Direktorata za klimatske promjene i mediteranske poslove u MORT-u.

Gostujući u Jutarnjem programu TVCG, Ivanović je upozorio da na Adi Bojani polako nestaje plaže, ali i objekti na tom području.

Cjelokupnu situaciju je nazvao crnogorskom sramotom, jer smo svi svjedoci onoga što se dešava na tom dijelu naše obale.

"Sit sam toga da država reaguje samo kad mi protestujemo. Tamo se iskopava pijesak, i neka se iskopava da bi se regulisao tok rijeke, ali je problem što se ispumpava taj pijesak i stvara se jedna dina koja ispumpava vodu, pa se suše stabla okolo. To je tužno gledati koliko je sve neplanski rađeno", upozorio je Ivanović.

Stvorila se tamo, kaže, mala "sahara", a umire svo od biljaka.

"Ada je masakrirana. Sve ono u čemu smo uživali nestaje. Ovo je nebriga ljudi iz MORT-a, Morskog dobra i ulcinjske opštine", upozorio je Ivanović.

Predsjednik Opštine Ulcinj trebalo je, kaže, da protestuje zbog situacije koju imamo na Adi Bojani.

"Ovo nestaje, a to nije od juče. Ovo nestaje godinama i sad se hitno interveniše, kao mnoge stvari u ovoj amaterskoj državi", istakao je Ivanović, i upozorio na moguće nestajanje Ade Bojane.

Ivana Stojanović iz Direktorata za klimatske promjene i mediteranske poslove u MORT-u kaže da se svi možemo saglasiti da je situacija zabrinjavajuća.

"Plaža nestaje, objekti su ugroženi, a tek nam predstoji zimski period i faktori koji negativno utiču na procese. Zato je zaista definisati i implementirati mjere koje će dugoročno riješiti problem na Adi Bojani", rekla je Stojanović.

Podsjeća da je riječ o višedecenijskom problemu.

"MORT je u junu zadužen da preuzme izradu studije zaštite plaže, sa predlogom rješenja", istakla je ona.

Predsjednik Opštine Ulcinja Ljoro Nrekić kaže da ne može lokalna samouprava da riješi dugogošinji problem, navodeći da je produbljivanje rijeke Bojane izazvalo eroziju.

"Sve što je prirodni tok je prirodni proces", rekao je on, i poručio da su drugi faktori u državi nadležni za problem Ade Bojane.

Ekolog i predsjednik NVO Zeleni korak Dželal Hodžić kaže da Bojana nije što je bila nekad, te da je izgradnjom hidroelektrana u Albaniji počelo jda se mijenja sve.

"Dotok vode je bio slab, a nakon demokratije, što kažu Albanci, počela je intenzivna gradnja. Istovremeno je protok vode Bojanom bio manji, jer u sjevernom toku ima dosta kabastog otpada i sve je to uticalo da Bojana postepeno struže metar, metar i po, dva i dovedeno je do ovog stanja kad je izgubljeno najmanje 70-80, a možda i 100 metara obale", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније