Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 12. 2020. 17:42 >> 17:42

PROJEKAT ONE -STOP-SHOP

Lakše do posla za 50 mladih

U okviru One-stop-shop modela, 50 mladih iz Crne Gore koji nijesu trenutno zaposleni i u procesu obrazovanja, pohađaće programe za razvoj digitalnih i mekih vještina, kao i programe karijernog savjetovanja i preduzetništva u cilju lakšeg zapošljavanja, saopšteno na konferenciji koju je organizovala nevladina organizacija Forum MNE.

Predstavnica Foruma MNE Jelena Fuštić, pojasnila je da one-stop-shop predstavlja model koji olakšava prelazak mladih iz procesa obrazovanja u stupanje na tržište rada, nudeći čitav niz usluga na jednom mjestu.

Ovaj model nudi edukaciju mladim na polju digitalnih, mekih ili esencijalnih vještina, preduzetništva, kao i karijerno savjetovanje i umrežavanje sa poslodavcima.

"Cilj nam je bio da kreiramo model koji će biti prilagođen potrebama prvenstveno mladih, ali i poslodavaca, organizacija civilnog društva i relevantnih institucija. Ciljna grupa, pored organizacija civilnog društva koje će sprovoditi model, nam je NEET populacija od 17 do 30 godina, koja predstavlja mlade koji nijesu trenutno zaposleni i nijesu u procesu obrazovanja. U projekat će direktno biti uključeno 50 mladih“, navela je Fuštić.

Prema njenim riječima, mladima koji će biti učesnici programa biće obezbijeđeni svi uslovi za učešće, kao što su kompjuteri koji će im biti potrebni kad je u pitanju razvoj digitalnih vještina.

Za potrebe projekta agencija DeFacto sprovela je istraživanje u kojem su bila uključena 131 osoba iz NEET populacije i preko 30 IT kompanija i malih i srednjih preduzeća i 40 organizacija civilnog društva.

"Istraživanje je pokazalo da 40 odsto NEET populacije obrazlaže svoju nezaposlenost sa tim da ne mogu da nađu posao koji odgovara njihovim željama ili zahtjevima, dok mnogo manji broj ih smatra da je to zbog određenog tipa diskriminacije ili da nema adekvatne vještine“, naveo je prestavnik agencije Stefan Kandić.

Sa druge strane, kako je dodao, predstavnici IT kompanija ističu nedostatak vještina kod mladih i nedostatak samopouzdanja.

Predstavnik Unije mladih preduzetnika Crne Gore Uroš Bulatović, rekao je da će se mladi u okviru programa preduzetništva u IT-u učiti generisanju ideja, a cilj je da se motivišu i inspirišu da budu preduzetnici.

Predstavnica Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Jevrosima Pejović, kazala je da je projekat Foruma MNE velika šansa za zapošljavanje mladih iz NEET populacije.

Ona je ocijenila da su nedostatak iskustva i praktičnog znanja najveći izazovi sa kojim se mladi suočavaju prilikom zapošljavanja.

Predstavnica Unije poslodavaca Crne Gore Marina Jovanović, kazala je da je digitalizacija u toku epidemije koronavirusa ušla na velika vrata, navodeći da će preduzeća koja ne budu išla tom stopom dosta zaostajati za svojom konkurencijom.

"Da bi jedan poslodavac poslao zaposlenog kući, mora biti siguran da on ima digitalne vještine kojima može obavljati posao. Mislim da će doći vrijeme kada će poslodavci organizovati više obuka za svoje zaposlene“, navela je Jovanović.

Fuštić je kazala da će naredne godine biti objavljen javni poziv putem kojeg će odabrati organizacije koje će sprovoditi model, a biće odobreno pet do sedam organizacija. Nakon formiranja konzorcijuma, odabrane organizacije će proći kroz program jačanja kapaciteta za sprovođenje programa u one-stop-shop metodologiji.

Konferencija je dio regionalnog projekta pod nazivom “Moja karijera na putu do heroja- jačanje mreže organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana za sprovođenje integrisanog modela usluga za zapošljivost mladih i buduće poslove 4.0 digitalne revolucije“, koji u Crnoj Gori sprovodi Forum mladi i neformalna edukacija- Forum MNE u saradnji sa Centar za omladinski rad (Srbija), Centar za edukaciju mladih- CEM (BiH), TOKA (Kosovo 1244/99),Qendrat Youth for Social Changes - YSC (Albania), uz finansijsku podršku Evropske unije i Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније