Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 12. 2020. 16:30 >> 16:43

RADULOVIĆ-GAŠPARIKOVA

Dostizanje ciljeva održivog razvoja ostaje prioritet

UNDP će nastaviti da bude pouzdan partner Crne Gore u ostvarenju njenih prioriteta, imajući u vidu da je proces pristupanja EU komplementaran sa ciljevima Agende odživog razvoja 2030, naglasila je predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Danijela Gašparikova.

Ministar vanjskih poslova, Đorđe Radulović, sastao se danas sa stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Danijelom Gašparikovom.

''Radulović je ukazao na značaj saradnje Crne Gore sa UNDP, koji u kontinuitetu predstavlja našeg pouzdanog partnera u pogledu realizacije prioritetnih aktivnosti, što je doprinijelo efikasnijem razvoju nacionalnih politika i strateških programa u dostizanju ciljeva Agende 2030'', saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kako je istakao radulović, pomoć UNDP tokom pandemije potvrdila je snažno partnerstvo koje Crna Gora ima sa ovom agencijom, posebno u pogledu zaštite ranjivih društvenih grupa.

Šef crnogorske diplomatije je takođe naglasio da će prioritet saradnje u daljem periodu biti izrada novog Okvira saradnje Vlade Crne Gore sa Sistemom UN 2022-2026, kao i izrada Programskog dokumenta saradnje sa UNDP za isti period.

Radulović je apostrofirao da će vanjskopolitički prioriteti nove crnogorske Vlade ostati isti, pri čemu posebno važno mjesto zauzima proces evropske integracije.

''U tom pogledu „UNDP vidimo kao važnog partnera, koji će nastaviti da obezbjeđuje potrebnu ekspertizu u cilju daljeg jačanja administrativnih kapaciteta“, naglasio je šef crnogorske diplomatije.

Dodao da će najveći broj aktivnosti biti usmjeren na unapređenje u oblastima ljudskih prava i vladavine prava, odnosno sprovođenje kvalitetnih reformi u poglavljima 23 i 24, što će posljedično doprinijeti napretku i u drugim reformskim procesima.

Gašparikova je čestitala ministru Raduloviću stupanje na dužnost, uz izraženo zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom na institucionalnom nivou.

Ona je istakla da UNDP cijeni napore Crne Gore u pogledu pristupanja EU, ali i cjelokupnih društvenih reformi.

„UNDP će nastaviti da bude pouzdan partner Crne Gore u ostvarenju njenih prioriteta, imajući u vidu da je proces pristupanja EU komplementaran sa ciljevima Agende odživog razvoja 2030“ naglasila je Gašparikova.

Ona je takođe istakla da će prioriteti UNDP-a u Crnoj Gori nastaviti da budu podrška inkluzivnom i zelenom razvoju, socijalnoj zaštiti, rodnoj ravnopravnosti, reformi javne uprave, transparentnosti i otvorenosti, uključujući i digitalizaciju, što korespondira sa principima održivog razvoja.

''Sagovornici su se dogovorili o budućim zajedničkim aktivnostima u prioritetnim oblastima'', zaključili su iz MVP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније