Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 03. 2021. 15:57 >> 15:58
2

PODGORIČANIN U NASA TIMU

Misija rovera na Marsu po planu

Misija rovera Istrajnost na Marsu odvija se prema planu, kaže za TVCG Milan Mandić, član jednog od timova koji je uključen u ovaj projekat. Mandić, koji je osnovnu i srednju školu završio u Podgorici, dio je tima koji je radio na razvoju Mars helikoptera koji se nalazi na roveru i koji će, siguran je, uspješno letjeti na toj planeti. Kaže i da je samo slijetanje rovera na crvenu planetu bilo veoma uzbudljivo za cijeli tim ali i za njihove porodice.

Slijetanje NASINOG rovera Istrajnost na Mars 18. februara izazvalo je veliko interesovanje svjetske javnosti. Ishod cijele operacije sa nestrpljenjem je pratio i brojni tim stručnjaka koji je radi na toj misiji. Među njima je i bio i inženjer aeronautike i astronautike Milan Mandić koji je osnovno i srednje obrazovanje stekao u Podgorici.

Zbog situacije sa koronavirusom slijetanje je pratio iz kuće.

“Svi smo i moja porodica i moji roditelji svi smo nervozno iščekivali sve to, mada je sistem slijetanja bio već dokazan bio je veoma sličan onme što je prethodno urađeno za prethodnu misiju. Naravno bili smo presrećni nakon što je rover sletio”, kaže Mandić za TVCG.

Ovaj inženjer aeronautike i astronautike koji je magistrirao na MIT-ju, a doktorirao na Univerzitetu Kalifornija već 14 godina radi u NASA laboratoriji za mlazni pogon JPL. Bio je dio tima koji je prethodnih godina radio na razvoju helikoptera koji je prikačen na rover Istrajnost. Taj helikopter obaviće prvi let u jednom potpuno drugačijem okruženju u odnosu na ono na Zemlji. To je, kako kaže, bio poseban izazov.

“Atmosfera na Zemlji je mnogo gušća nego na Marsu i zbog toga propeleri moraju da budu mnogo veći obrtaji mnogo brži i to donosi nove probleme pri dizajnu", navodi Mandić.

Ipak, izazovi su prevaziđeni i čeka se pogodan trenutak nakon čega će helikopter poletjeti što će, kako kaže, predstavljati svojevrsnu demonstracija tehnologije. U ovom trenutku ta letjelica nema posebne naučne zadatake.

“Cilj je da u budućnosti takve letjelice budu iskorištene u istraživanju predjela u blizini rovera kao izvidnica i da dostavi podatke naučnicima o predjelima koji su njima interesantni.... To bi dramatično povećalo efikasnost naučnog istraživanja i dovelo do mnogo većeg broja podataka nego do sada.”

Mandić objašnjava i da je zadatak samog rovera koji je sletio u krater Jezero da odgovori na pitanje da li je život nekada postojao na Marsu.

“Taj krater se smatra dobrim kandidatom da se pronađu određeni organski materijali ali i neki drugi znakovi koji bi mogli da ukažu da je život nekada postojao”, dodaje on.

Trenutno se kako objašnjava testiraju određeni sistemi i instrumenti na samom roveru i za sada sve funkcioniše, kako kaže, u najboljem redu. Nakon svih provjera počinje i samo istraživanje. Misija će trajati jednu marsovsku godinu - što je otprilike dvije zemaljske.

Bojan Terzić, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније