Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 05. 2021. 11:43 >> 11:58

ČESTITKE PARTIJA

Duh zajedništva vodi do pobjede nad svim preprekama

Političke partije uputile su čestitke pravoslavnim vjernicima povodom Vaskrsa, ističući da duh zajedništva, ljubavi, poštovanja i tolerancije će voditi do pobjede nad svim preprekama.

Generalni sekretar Demokratske partije socijalista Aleksandar Bogdanović čestitajući Vaskrs kazao je da njegova simbolika   treba da podstakne duh sloge i zajedništva.

,,Praznični dani treba da nas podsjete na tradicionalne hrišćanske vrijednosti međusobnog uvažavanja, poštovanja i solidarnosti, i vjerujem da će vrijeme koje dolazi pokazati zrelost našeg društva te da ćemo zajednički sačuvati najveću vrijednost - multikonfesionalni i multinacionalni sklad i građanski karakter naše države”, kazao je Bogdanović.

Poželo je da nas praznik inspiriše i podstakne da pokažemo svoju iskrenu opredijeljenost ka ovim temeljnim civilizacijskim vrijednostima, jer samo tako možemo svi zajedno graditi budućnost Crne Gore, po mjeri svih njenih građana.

Predsjednik DNP Milan Knežević, u ime svih članova partije, kao i u svoje ime, čestitao je najveći hrišćanski praznik Vasrs, patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopu budimljansko-nikšićkom i administratoru Mitropolije crnogorsko-primorske, gospodinu Joanikiju, kao i svim pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori i rasijanju.

Kako ističu u čestitki, Knežević iskazuje realna očekivanja da će Temeljni ugovor Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore najzad zakonski učvrstiti kanonski položaj Crkve, koja je za vrijeme prethodnog režima bila napadnuta u cilju partijskog inženjeringa i revanšizma.

Uoči pravoslavnog Vaskrsa predsjednik DNP poručuje svim pravoslavnim vjernicima da jačaju svoju, i podržavaju druge vjere na našem duhovnom tlu, da i dalje grade Crnu Goru u njenom bogatstvu vjerskih i drugih različitosti.

Knežević čvrsto vjeruje da u Crnoj Gori zauvijek treba da cvjetaju svi vjerski cvjetovi, uz poruke mira i dobrog suživota, u kojem je porodica na prvom mjestu, kao temelj svakog zdravog i prosperitetnog društva, koje baštini najveće vjerske i tradicionalne vrijednosti... Hristos voskrese – vaistinu voskrese!

U Hrvatskoj reformskoj stranci, svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori, uputili su najsrdačnije čestitke povodom najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa, s najboljim željama da praznične dane proslave u toplini porodičnog doma.

"Želimo da praznik provedete u duhu vjekovnog zajedništva, koje je temelj našeg istorijskog trajanja i vječnosti Crne Gore.
Univerzalne, neprolazne civilizacijske vrijednosti koje simbolizira Uskrs, u svoj svojoj veličini i značenju, utkani su u međunacionalni sklad i suživot različitih vjera i nacija u Crnoj Gori, po čemu je posebno i prepoznata u regionu i Evropi", poručila je Marija Vučinović, predsjednica Hrvatske reformske stranke.

Ispred Demokratske srpske stranke predsjednica Dragica Perović uputila je čestitke za Vaskrs poglavarima SPC, patrijarhu Porfiriju i Joanikiju, sa sveštenstvom, kao i svim pravoslavnim vjernicima.

"Ove godine Vaskrs slavimo drugačije nego što smo navikli, ali želimo da nam svima ovaj najveći hrišćanski praznik bude podsticaj da istrajemo u poteškoćama i iskušenjima koja su pred nama. U današnjem vremenu, kada se cijeli svijet suočio sa pandemijom virusa, moramo se prisjetiti da je Vaskrs praznik pobjede života, ali je i nada za život dostojan čoveka. Zato je potrebno baš sada, više nego ikada, da se okrenemo porodici i prijateljima, da Vaskrs dočekamo u radosti i duhovnom zajedništvu, s vjerom da ćemo pobijediti sve prepreke koje su nas zadesile. Neka nam ovaj najveći hrišćanski praznik podari snagu da istrajemo u našoj zajedničkoj borbi i podsjeti nas na istinske hrišćanske vrline: toleranciju, ljubav i solidarnost, koje su nam sada potrebnije nego ikad", poručuje Perović.

Predsjednik partije Biram Crnu Goru Radomir Novaković Cakan, čestitao je svom sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti Bara i Crne Gore praznik Hristovog vaskrsenja, uz želju da ovaj najveći hrišćanski praznik provedu u zdravlju, miru, slozi i ljubavi sa svojom porodicom i najbližima.

"Neka u ovim svetim prazničnim danima Vaskrs donese radost i vjeru u bolju budućnost, građenu na zajedništvu, razumijevanju i toleranciji, a ne na podjelama. U ovom teškom vremenu poruka nade i obnove koju Uskrs donosi dragocjena je i ljekovita. Vaskrs je poziv na život ali i na oprost. I te poruke u ovim danima ali i nedeljama i mjesecima koji su pred nama ne smijemo da zaboravimo", poručuje se u čestitki.

Liberala partija čestitala je vjerski praznik svim građanima i građankama pravoslavne vjeroispovijesti, kao i onima koji slave Vaskrs prema julijanskom kalendaru, svještenstvu Crnogorske pravoslavne crkve kao i svještenstvu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori

"U svoje lično i u ime Liberalne partije, srdačno čestitam ovaj veliki hrišćanski praznik. Neka predstojeći blagdani unesu radost u vaša srca i vaše domove. Ovo je prilika da se podsjetimo vrijednosti i poruka koje nosi ovaj praznik, ljubavi, tolerancije i vjerovanja u dobro koje nosi svaki čovjek. Želim vam da Vaskr provedete radosno, srećno i, prije svega, zdravo, u krugu porodice i dragih ljudi, dijeleći radost sa svakim čovjekom dobre volje", navodi se u čestitki predsjednika LP Andrije Popovića.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore, Raško Konjević, čestitao je vjernicima koji slave Vaskrs po Julijanskom kalendaru.

“U vremenima izazova moramo se posvetiti vrijednostima mira, sloge, tolerancije i praštanja. Vaskrs neka nam da snagu dobrih uvjerenja, neka tolerancija pobjeđuje mržnju. Briga za drugog oduvijek je iskra koja obasja društva solidarnošću i zato brinući jedni o drugima gradimo bolje društvo, zajedničku nam Crnu Goru. Želim srećan Vaskrs i da ga provedete u porodičnoj sreći i dobrom zdravlju”, navodi se u čestitki Konjevića.

Predsjedništvo Bošnjačke stranke u čestitki povodom Vaskrsa poželjelo je da bogatstvo različitosti bude vodilja za još veće uzajamno poštovanje i izgradnju stabilne, sigurne i prosperitetne države Crne Gore.

“Želimo da ga proslavite sa najbližima u miru, dobrom zdravlju i blagostanju. Neka ovi dani pokažu da su dobre porodične, prijateljske i komšijske veze, osnova i trajno bogatstvo našeg društva”, navodi se u čestitki.

Podsjetili su da su vjerski praznici u našoj zemlji prilika da se podsjetimo na bogatstvo različitosti koje vijekovima baštinimo.

“Neka predstojeći praznik donese duhovni mir i blagostanje i podsjeti na neprolazne vrline čovječanstva”, saopšteno je iz Bošnjačke.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, u svoje ime i u ime članstva, čestitao je Vaskršnje praznike patrijarhu srpskom Porfiriju, Episkopu budimljansko-nikšićkom i administratoru Mitropolije crnogorsko primorske Joanikiju i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve i poželio da ih provedu u zdravlju i miru.

"Za nama je godina jednog velikog pregnuća u kojoj smo uspjeli da izgradimo sebe u one koji su odbranili Crkvu Hristovu u Crnoj Gori. To nismo mogli bez naših arhipastira koji su istinu Hristovog vaskrsenja pronosili i učvrstili među nama – Mitropolita Amfilohija i Patrijarha Irineja. Njihov odlazak bi bio zaista jedna vanredno tužna stvar i izazivao bi nepodnošljivu tugu i žalost da nas upravo oni nijesu poučili značaju i vrijednosti najvećeg praznika koji proslavljamo", poručio je Mandić u čestitki.

Mandić je, takođe, istakao zadovoljstvo što će baš u ovim vaskršnjim danima biti potpisan Temeljni ugovor između SPC i države Crne Gore i naveo da je to veliki i značajan događaj za Crnu Goru koja će, kroz taj ugovor konačno početi da liči na sebe, posle godina izdaja i blaćenja koje je doživljavala od režima Mila Đukanovića.

"Neka nam ovaj veliki praznik podari mudrost, strpljenje i hrabrost da ostanemo zdravi tijelom i duhom i izdržimo svaki napad onih koji su ogrezli u zlu, prevari i mržnji, i da istrajemo u borbi za one vrijednosti koje su krasile naše slavne pretke.

Ujedinjena Crna Gora čestitala je veliki vjerski praznik pravoslavnim vjernicima i njihovom sveštenstvu, uz poruke da radost Hristovog vaskrsenja dijelimo sa svim ljudima dobre volje.

Posebne čestitke uputili su patrijarhu srpskom Porfiriju, administratoru Mitropolije Crnogorsko-primorske vladici Joanikiju, monaštvu i sveštenstvu Crkve.

"Dan Vaskrsa nas obavezuje. Godine koje su za nama bile su godine posebnih iskušenja. Odbranili smo svetinje i pokolebali one koji nijesu umjeli da čuvaju ni sebe ni nas, ni njihove ni naše korijene. Danas se od nas očekuje da otvorimo nove puteve i da se nikada ne zaboravimo, da budemo dostojni našim krsnih hodova, počivšeg mitropolita i prošlogodišnjih litija koje su preobrazile Crnu Goru i nas sa njom. Braća smo, a u Vaskrsu nema poraženih. Samo oni koji dobrovoljno biraju i slijede put zla odbiće svjetlost Vaskrsenja. Odbiće je, ali ona nam je data svima. Crna Gora zaslužuje nakon desetljeća, pa i vjekova velikih dioba, da stane međusobni progon, da se obuzda mržnja i da damo šansu nekom novom dobu. S Vaskrsom počinje preobražaj, Vaskrs je pobjeda života nad smrću i zato budimo dostojni praznika nad praznicima", poručili su u UCG.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније