Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina business ]

16. 05. 2021. 16:37 >> 16:38
1

STIGLA PLOVILA

Katamarani otvorili nautičku sezonu u luci na Škveru

U gradsku luku na Škveru početkom maja stigla su prva strana plovila čime je otvorena nautička sezona, saopštili su predstavnici Agencije za gazdovanje gradskom lukom i dodali da to uliva optimizam da će sezona biti bolja od prethodne.

Direktor Agencije, Božo Ukropina, kazao je da iako je riječ o plovilima koja su se zadržala na vezu samo tokom noći, to je pozitivan pomak u odnosu na protekli period.

“Prva plovila u gradsku luku ove sezone stigla su posredstvom agencije Silavetra, sa kojom Agenicja ima dugovodišnju saradnju”, rekao je Ukropina Radiju Jadran.

On je kazao da je na vezu 2. maja bilo šest plovila – dva katamarana i četiri jedrilice, a zatim su prije par noći ponovo imali šest jedrilica iste kompanije na jednu noć.

“To je mali impuls poslije pauze zbog kovida, zatvorenih luka, granica i blokada i to nam uliva nadu da bi moglo biti pomaka. Ne znam procentualno kako će se sve odraziti u odnosu na prošle godine, ali je sigurno da će biti pomaka na bolje“, naveo je Ukropina.

On je kazao da raduje činjenica da se epidemija kreće silaznom putanjom te se očekuje da prorade hoteli na primorju.

„Očekujemo turističke brodove iz okruženja koji goste dovode na kraće izlete iz Budve, Kotora i Tivta. Imamo najavu za 18. maja, kada bi trebalo takođe posredstvom Silavetre da stigne 11 ili 12 plovila, dva katamarana i osam ili devet jedrilica, uglavnom stiže nam veća skupina brodova“, naveo je Ukropina.

U Agenciji se nadaju da će od ove sezone uspjeti da prihoduju dovoljno finansijskih sredstava kako bi mogli da funkcionišu, budući da je prošla godina bila pogubna za poslovanje, počev od plata radnicima, zatim i obaveza prema dobavljačima.

„Prije dva mjeseca uzeli smo kredit od 20 hiljada eura kod Lovćen banke i rate pristižu već početkom jula. Morali smo plaćati obezbjeđenje luke, plate, doprinose, jer smo obaveze do pandemije uvijek uredno servisirali. Prošle godine jednostavno deset odsto prihoda ostvarili i sve zalihe što smo imali, to smo potrošili i ako ova godina ne bude bila pozitivna, ne znam kako ćemo dalje“, naveo je Ukropina.

Kad je riječ o ostalim turističkim brodovima, situacija je još uvijek neizvjesna, mada su vlasnici brodova Vesna izrazili želju da prilikom dovođenja gostiju, ostanu na vezu u luci tokom noći. Ono što je u ovom trenutku nepoznanica je dolazak turskih brodova – guleta, koji još nijesu kontaktirali luku oko zakupa vezova.

Pred menadžmentom luke, ali i Morskim dobrom i Opštinom Herceg Novi i dalje je neriješen status luke odnosno koncesionara, budući da postoji intencija da lukom upravlja Opština ili Agencija.

Ukropina je podsjetio da je sa novim vršiocem dužnosti direktora Morskog dobra, Mladenom Mikijeljem, imao nekoliko sastanaka, a konkretniji koraci ka rješavanju statusa luke trebalo da budu poznati naredne sedmice.

Tada bi Morsko dobro, koje i dalje upravlja lukama od lokalnog značaja, da pokrene inicijativu za definisanje granica luke i onoga ko bi lukom trebalo da upravlja. Ukropina smatra da bi se izvjesno moglo desiti da do kraja godine grad dobije koncesiju od Vlade za upravljanje lukom na duži niz godina, kao što je slučaj u Tivtu sa lučicom Kalimanj, kojom upravlja Komunalno Tivat.

On je dodao da je Morsko dobro opredijelilo dio sredstava za sanaciju spoljne strane lukobrana, a ostatak bi trebalo da obezbijedi i lokalna uprava. Ukupan iznos sanacije je oko 250 hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније