Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 07. 2021. 14:32 >> 14:33
5

POLICIJI I TUŽILAŠTVU

GI 21. maj podnijela prijavu zbog oštećenja spomenika

Građanska incijativa “21. maj” podnijela je prijavu Upravi policiji i Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima, kako bi se provjerilo da li kod činjenice oštećenja spomenika i grobnog mjesta pokojne Anđelije Pejanović Malović na groblju u Žabljaku ima elemenata krivičnog djela ili prekršaja za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Ranije danas, DPS je najoštrije osudio skrnavljenje, zahtijevajući od nadležnih da u što hitnijem roku slučaj ispitaju do kraja.

Građanska inicijativa "21. maj" je, kako su istakli, istražujući incident obavila nekoliko razgovora na osnovu kojih se osnovano sumnja da je spomenik na grobu oštećen neposredno uoči 13. jula.

Državnom tužilaštvu i policiji je, navode, dostavljeno i pet fotografija koje potvrđuju da je došlo do ozbiljnog oštećenja spomenika.

"Od nadležnih organa je zatraženo da provjere motive skrnavljenja, jer je pokojna Malović bila sestra Milovana Pejanovića koji je pod pseudonimom Ljubo Popović, kao major tadašnje službe državne bezbjednosti, locirao, organizovao i sproveo akciju hapšenja vođe četnika Draže Mihajlovića i supruga Josifa Malovića koji je bio istražni sudija u sudskom postupku protiv Mihajlovića", navode iz GI.

Ukazuju da aktuelna društvena kriza i nejasna politika aktuelne Vlade Crne Gore doprinosi podizanju nasilja, primitivizma i govora mržnje.

"Vandalizam nije zaobišao ni pokojnike koji se prepoznaju i doživljavaju neistomišljenicima. Bez stida i savjesti, ispunjeni ideološkom i i nacionalnom mržnjom, podstaknuti na osvetu i reviziju istorije, usudili su se da oskrnave pokojnicu i naruše njen mir. Svi oni kojima su bliski ideali slobode i razumiju značaj položenog života za slobodu danas iskazuju solidarnost sa porodicama Pejanović i Malović i zahvalnost prema svim učesnicima Narodno oslobodilačke borbe. Takođe, svi oni koji su istinski vjernici znaju da je skrnavljenje groba grijeh", navodi se u saopštenju GI. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније