Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

sindikatmedija.me [ M.L.B. ]

25. 09. 2021. 08:52 >> 08:53
1

BOŠKOVIĆ

Novinarima potrebna dodatna edukacija

Novinarima i urednicima domaćih medija potrebne su dodatne edukacije i usavršavanja, kako bi razumjeli važnost poštovanja pretpostavke nevinosti, smatra pravnik Mirko Bošković. Pretpostavka nevinosti jedno je od temeljnih prava okrivljenog u krivičnom postupku koje se u medijima svakodnevno krši, poručuje Bošković.

Podsjeća da se, prema čl. 3 st. 1 Zakonika o krivičnom postupku, svako smatra nevinim dok se njegova krivica za krivično djelo ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda. 

“Kako se navodi u jednoj odluci Vrhovnog suda Jugoslavije, u kojoj se sud prvi put bavio pitanjem povrede pretpostavke nevinosti (Kž. br. 47/65), obavještavanje građana putem medija o toku istraga ili postupaka u pojedinim krivičnim stvarima ne samo što je dozvoljeno, već je i nužno i neizostavno u jednom demokratskom društvu, ali je takođe potrebno da se ono vrši objektivno i bez prejudiciranja krivice optuženog i sudske odluke. Novinar bi trebalo da objektivno izloži stavove optužbe i odbrane i izvedene dokaze, izbjegavajući upotrebu izraza i komentara koji prikazuju okrivljenog kao nesumnjivog učinioca krivičnog djela za koje je optužen”, ističe Bošković.

On ukazuje da se svakodnevno objavljuju tekstovi u kojima se neoprezno konstatuje da je određeno lice učinilac krivičnog djela, te da se u formulacijama ne ostavlja prostora za opciju da je neko nevin.

“Ovakva praksa uočava se i prilikom formulisanja naslova i/ili podnaslova teksta, što sa još većim intenzitetom povređuje pretpostavku nevinosti okrivljenog. Interesantno je napomenuti da bi eventualna odgovornost novinara i uopšte medija za kršenje pretpostavke nevinosti mogla postojati i ukoliko se samo prenese izjava drugog lica, u kojoj je sadržana povreda ovog temeljnog ustavnog i krivično-procesnog principa, naravno, pod uslovom da je medij imao objektivnu mogućnost da objavljivanje takve izjave spriječi. Odgovornost bi stoga, bila isključena u slučaju prenošenja uživo izjava tokom pres konferencija ili u sličnim situacijama”, objašnjava pravnik Bošković.

Ističe da pretpostavka nevinosti bezuslovno važi u odnosu na svakog okrivljenog, do pravosnažnosti krivičnog postupka, bez obzira na snagu i kredibilitet dokaza, kao i na konačnu odluku koja će biti donešena. 

Bošković zaključuje da bi trebalo ulagati konstantne napore i ukazivati na važnost poštovanja pretpostavke nevinosti, okrivljenog u krivičnom postupku, te sprovoditi dodatne edukacije i stručna usavršavanja novinara i njihovih urednika.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније