Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

25. 09. 2021. 11:25 >> 11:27

EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA

CG može biti evropski model održivog razvoja

Svaka, a naročito mala zemlja, se može najbrže razvijati na bazi znanja i kreativnosti. Crna Gora može dostići nivo koji će joj omogućiti da bude ne samo ekološka oaza i evropski model održivog razvoja, već i zemlja sa visokim tehnologijama atraktivna i za israživače svijeta, ocijenio je sinoć na otvaranju manifestacije Evropska noć istraživača prof. dr Jovan Mirković, predsjednik Upravnog odbora Fondacije PRONA.

Manifestacija se tradicionalno održava i ove godine, posljednjeg petka u septembru, a cilj je promocija istraživačke struke među mladima, učenicima i studentima, identifikacija i doprinos podizanju javnog ugleda istraživačkih i inovativnih projekata i razvijanje ljubavi i interesovanja za nauku.

"Nauka je jedna od glavnih manifestacija snage ljudskog uma i univerzalno sredstvo za razumijevanje svijeta, za otklon od zabluda i dogmi, mitova i stranputica i simbol naše intelektualne snage", kazao je Mirković.

Mirković ističe da se naučnim obrazovanjem razvija kritički pogled na svijet i slobodni duh napominjući da je sloboda najistaknutija vrijednost u dugoj crnogorskoj istoriji.

Marija Vojinović koordinatorka festivala kazala je da su svjesni činjenice da samo ulaganjem u znanje, istraživanja i inovacije Crna Gora može parirati drugim zemljama i da se samo tako može razvijati.

“Želimo da pošaljemo poruku da kao malo društvo treba da imamo više povjerenja u naučna istraživanja i dostignuća. Ideja je da kroz festivalske sadržaje doprinesemo boljem razumijevanju značaja nauke, tehnologije i inovacija za ukupan razvoj”, poručila je Vojinović.

Direktorica Prirodnjačkog muzeja Natalija Čađenović, podsjetila je da je ova institucija uz Fondaciju PRONA organizator svih do sada održanih manifestacija "Evropska noć istraživača“.

"Kroz nacionalnu i međunarodnu saradnju, kao i kroz stalno učenje i usavršavanje kadra, prihvatanje provjerenih inovacija u načinima čuvanja, proučavanja i prezentovanja naučnog i kulturnog bogatstva napredujemo, ne samo mi kao pojedinci, već i naše institucije, a time i cijelo društvo“ poručila je Čađenović.

Kako ističu u saopštenju, šef sektora za saradnju u Delegaciji EU, Ingve Engstrom, istakao je da značaj nauke i istraživanja nikada nije bio očigledniji nego ove godine kada je cijeli svijet od naučnika tražio rješenje za zdravstvenu krizu.

“Osnovna je važnost obezbijediti nauci pravi položaj u društvu. Nauku i istraživanje moramo učiniti dostupnim svima, te pokazati koliko nauka utiče na svakodnevni život građana. Moramo zainteresovati mlade ljude za naučno-istraživačke profesije jer nam je potrebna nova generacija naučnika koja će se nositi sa problemima koje stvaramo”, kazao je Engstrom.

On je podsjetio da je Delegacija EU u Crnoj Gori samo prošle godine obezbijedila 750 hiljada eura za 13 inovativnih projekata i dodao da će Evropska unija nastaviti da podržava Crnu Goru u razvoju naučno istraživačkog potencijala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније