Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

14. 11. 2021. 12:02 >> 12:10
4

OSUDE PRIJETNJI RAONIĆU

Država da reaguje, stati na kraj primitivizmu i nasilju

Predstavnici nevladinog sektora i novinari osudili su verbalni napad grupe lica na generalnog direktora RTCG Borisa Raonića sinoć na fudbalskoj utakmici Crna Gora-Holandija, ukazujući da su državni organi dužni da identifikuju počinioce i procesuiraju ih. Kako su kazali, procesuiranjem počinlaca ovog napada poslala bi se jasna poruka da se primitivizam i nasilje neće tolerisati.

Kako je rekao Aleksandar Dragićević, trebalo je nositi crnogorsku zastavu kada je ona bila zabranjena i kada su zbog te zastave crne trojke bivšeg režima prebijale -  a Boris Raonić je nosio.

"Trebalo je biti član LSCG kada su svi članovi od bivšeg režima bili označeni kao izdajnici - bio je. Trebalo je stati u odbranu Tare kada se ništa nije smjelo braniti - stao je. Trebalo je pričati o toleranciji, ljudskim pravima, nezavisnom novinarstvu dok su ubijani novinari - pričao je. Trebalo je održati ljubav prema Crnoj Gori i patriotizam dok su sebično prisvojeni od strane bivšeg režima - održao je Trebalo je ostati nezavistan i ne monetizovati patriotizam - ostao je. Trebalo je izaći iz zone komfora i sjesti na čelo javnog servisa što je kao da sjediš izmedju čekića i nakovnja - izašao je", kazao je Dragićević. 

On je rekao da bi prije izabrao da bude "izdajnik" uz Raonića nego "patriota" uz ove druge. 

"I dok su nam glave bile u torbi zbog borbe za očuvanje prirode, lokalnih zajednica i zdravog razuma, i dok nas je izbjegavala i većina političara današnje vlasti kao da smo kužni, Boris Raonic je bio jedan od rijetkih koji bi nas pozvao da upita "Možete li?" i "Kako ste?". I da mogu da biram opet bih izabrao da budem "izdajnik" uz njega nego "patriota" uz ove druge", nagasio je Dragićević. 

Čin za osudu i zgražavanje

Član Savjeta RTCG Bojan Baća rekao je da smo svjedočili jasnom pokazatelju metastaze crnogorskog nacionalizma. 

"Verbalni napad navijača na Borisa Raonića, dok je sa djecom pokušavao da uđe na stadion, nije samo za osudu i zgražavanje, već je i jasan pokazatelj metastaze crnogorskog nacionalizma - poput komšijskih nacionalizama čije su lice umivali nacionalni ideolozi, i ovaj "naš" je pokazao svoje naličje — a zapravo svoje pravo lice — na tribinama. Isto tako, naši nacionalni ideolozi šminkaće i ovo naličje ne bi li ga predstavili kao "odbranu", kao lice koje su unakazali "oni drugi", baš kao što su radili i svi krvomutnici prije njih"; poručio je Baća. 

"Ovo nije bila naša Crna Gora"

Kako je rekao Darko Saveljić, on i Raonić se znaju 30 godina, zajedno su kao studenti preživjeli mnoge hladnoće po trgovima dajući podršku antiratnoj i nezavisnoj Crnoj Gori.

"I mahali smo njenom zastavom kad se nije smjelo, kad smo bili neprijatelji ogromnoj većini. I zajedno smo sanjali bolju i slobodnu Crnu Goru u kojoj će se svaki njen građanin osjećati ugodno. Ovo sinoć, što god i kako god radio Boris Raonic, nije bila naša Crna Gora. Podrška. Jer nam treba država gdje će se svi koji rade poštujući njene zakone osjećati sigurnim njenim građanima", kazao je  Saveljić. 

Da crnogorsko društvo bude normalnije mjesto za život

Oglasio se i Dževdet Pepić, ističući da Raonića odavno poznaje, i bio saglasan neko sa njim ili ne uvijek je bio i ostao više nego korektan i kulturan sagovornik.

"Znam i to da se svojim radom i djelovanjem, uvijek zalagao da crnogorsko društvo, postane normalnije mjesto za život. A oni i onakvi istupi, ne navijača, već divljaka, prema njemu i naročito njegovom sinu, na utakmici naše reprezentacije sa Holandijom, je ne samo sramno nego i više nego opasno. Dospjeli smo do toga, da nam grupe huligana na najprimitivniji način "ukazuju" ko je "dobar, a ko loš", i da nam oni mjere krvna zrnca. Da nam ti i takvi određuju, možemo li ili ne prisustvovati nekom javnom događaju. Dotakli smo "dno dna", ukazao je Pepić.

Kako je naglasio, ovakvi postupci prema Raoniću samo pokazuju u kakvom društvenom miljeu živimo.

"I ja bih rekao da svima nama treba da je jasno da se svi mi trebamo boriti protiv onih koji nam na ovakav način određuju ko je dobar, a ko loš. I ne treba, povodom ovakvih primitivnih i opasnih poruka prema Borisu Raoniću podrška samo njemu, nego svima nama, ako hoćemo da budemo sređenije društvo. A nadležni u ovom slučaju bi trebalo da budu veoma efikasni. Da lociraju  počinioce, procesuiraju ih i adekvatno kazne. I da na taj način i njima, kao i njihovim nalagodavcima, upute poruku - dosta više sa tim i takvim opasnim primitivizmom. I zaista, dosta više sa tim", zaključio je Pepić. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније