Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 11. 2021. 15:00 >> 15:01

KONFERENCIJA U KOLAŠINU

O smanjenju rizika od katastrofa i značaju saradnje

U Kolašinu je 16. i 17. novembra u okviru projekta Budimo pripremljeni održana Konferencija na temu Smanjenje rizika od katastrofa i značaj prekogranične i regionalne saradnje. Konferencija, kako je saopšteno, ima za cilj razmjenu iskustava, mišljenja, modela dobre prakse i naučenih lekcija kada je u pitanju smanjenje rizika od katastrofa, kao i doprinos informisanju stanovništva i posebnih ciljnih grupa o ovoj oblasti i značaju međunarodne saradnje.

Konferencija je okupila predstavnike institucija i službi koje se bave zaštitom i spašavanjem, organizacija civilnog društva, državne i lokalnih uprava, medija, projektnih partnera itd. iz Crne Gore i drugih zemalja.

Na otvaranju Konferencije govorili su Radomir Šćepanović, načelnik Direkcije za operativne poslove u Sektoru za zaštitu i spašavanje MUP-a Crne Gore, Živko Babović, načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra.

Projekat Budimo pripremljeni sprovodi FORS Montenegro, finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija. Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 423.000 eura, od čega je doprinos EU 359.480 eura, a doprinos Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore 39.930 eura. Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi 277.000 eura.

"Projekat ima za cilj unapređivanje kapaciteta institucija i službi iz Crne Gore i Srbije koje se bave zaštitom i spašavanjem za prevenciju požara i poplava i ublažavanje njihovih posljedica, kao i informisanje stanovništva prekogranične oblasti o smanjenju rizika od nepogoda. Kroz projekat je nabavljena nova oprema za službe zaštite i spašavanja iz opština koje su uključene u projekat, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, kao i kombi vozilo i oprema za Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a Crne Gore", navodi se u saopštenju organizatora.

Ukupna vrijednost nabavljene opreme i vozila za službe u Crnoj Gori iznosi približno 120.000 eura.

"Ostale projektne aktivnosti uključuju prekogranične treninge i pokazne vježbe na teme vezane za zaštitu i spašavanje u slučajevima požara i poplava, prekogranične seminare o modelima dobre prakse u zaštiti od poplava i požara, obuke za predstavnike hidrometeoroloških službi, kampanju informisanja stanovništva o rizicima od nepogoda, preventivnim mjerama i aktivnostima koje bi trebalo preduzeti u slučajevima određenih nepogoda itd", zaključuje se. 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније