Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

08. 07. 2021. 22:09 >> 22:10

OKRUGLI STO

Unaprijediti stanje u zelenoj ekonomiji

U okviru zelene ekonomije u Crnoj Gori realizovan je značajan broj aktivnosti u prethodnom periodu, mada i dalje treba raditi na unapređenju stanja u toj oblasti, ocijenjeno je na okruglom stolu u Nikšiću koji je organizovao Fors Montenegro.

Predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja u Direktoratu za industrijski regionalni razvoj, Ivana Popović, saopštila je da je i kroz postojeća strateška dokumenta, kao jedna od značajnih slabosti identifikovana nedovoljno razvijena svijest o značajima i efektima uvođenja zelene ekonomije.

“Ministarstvo ekonomskog razvoja u okviru strateških dokumenata i industrijske politike Crne Gore definisalo je ključne aktivnosti na podsticanju razvoja zelene ekonomije, koje se odnose na unapređenje zakonodavnog okvira u oblasti industrijskog zagađenja i identifikovanju postrojenja koja podliježu odredbama Zakona o industrijskim emisijama”, navela je Popović.

U prethodnom periodu, kako je podsjetila, realizovane su i ključne aktivnosti na uspostavljanju Fonda o zaštiti životne sredine, primjeni programskih aktivnosti na realizaciji mjera energetske efikasnosti, saniranju i remedijaciji industrijskog otpada i ekološki prihvatljivom zbrinjavanju otpada.

“Kroz realizaciju takvih aktivnosti podstiče se razvoj zelene ekonomije i zaštita životne sredine u Crnoj Gori u veoma važnom segmentu upravljanja industrijskim otpadom, što može doprinijeti da ekonomija postane bliža modelu niskokarbonskog, resursno efikasnog i inkluzivnog razvoja”, rekla je Popović.

Ona je najavila da će u narednom periodu biti realizovane aktivnosti na analizi, edukaciji i promovisanju značaja uvođenja mjera zelene ekonomije, što je neophodno zbog promjene dosadašnjeg načina sa standardnog poslovanja ka novom pristupu i sve većem okretanju cirkularnoj ekonomiji.

“Svjesni smo da se mora raditi na promociji i unapređenju stanja u toj oblasti, što nam je i obaveza, shodno zahtjevima tržišta, kao i regulativama Evropske unije (EU)”, rekla je Popović.

Direktor Fors Montenegra, Veselin Šturanović, kazao je da se okrugli sto organizuje u okviru projekta Zelena ekonomija za razvoj regiona (GEAR - Green Economy for Advanced Region) čiji je cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije.

Šturanović je naveo da su u okviru projekta za predstavnike organizacija civilnog društva organizovani treninzi o javnom zastupanju i lobiranju, učešću u donošenju odluka, upravljanje projektnim ciklusom, praćenje i analiza javnih politika i unapređenje saradnje sa državnom i lokalnom upravom.

“Tokom realizacije dodijeljeno je 25 grantova lokalnim organizacijama za sprovođenje projekata, od kojih je pet realizovano u Crnoj Gori. To je omogućilo organizacijama iz Berana, Nikšića i Pljevalja da primijene znanja i vještine stečene na treninzima za realizaciju inicijativa od značaja za zaštitu životne sredine i razvoj zelene ekonomije”, rekao je Šturanović.

Prema njegovim riječima, u okviru projekta organizovana je i studijska posjeta Hrvatskoj i upoznavanje sa primjerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu.

“U toku je organizacija regionalnih konferencija na temu zelene ekonomije i izrada mobilne aplikacije i studije o mogućnostima razvoja u toj oblasti”, naveo je Šturanović.

Na okruglom stolu govorilo se o strateškom okviru i mogućnostima razvoja zelene ekonomije, a predstavljeni su i praktični primjeri, kao i projekti i inicijative organizacija civilnog društva usmjereni ka zelenom preduzetništvu.

Projekat realizuje Fors Montenegro u partnerstvu sa civilnim organizacijama iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Albanije, a finansira EU u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017.

U Crnoj Gori projekat sufinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније