Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Izvor: Dnevne [ I. P. ]

18. 11. 2021. 06:53 >> 17:36
1

U CG

Sve više oboljelih od raka, najviše pluća i dojke

U Crnoj Gori su tokom prošle godine zabilježena 3.184 novooboljela slučaja raka, dok je od malignih bolesti tokom 2020. preminulo 1.765 osoba. To se navodi u Informaciji o stanju, obolijevanju i aktivnostima za prevenciju i kontrolu malignih bolestiu Crnoj Gori, koju je usvojila Vlada, a u pitanju je procjena Međunarodne agencije za istraživanje raka u Lionu (IARC).


U Informaciji se, između ostalog, navodi da u Crnoj Gori još uvijek nije moguće pratiti trendove obolijevanja i umiranja od malignih bolesti, jer se sa registracijom raka počelo tek 2013. godine, kada je osnovan Registar za maligne neoplazme, pišu Dnevne.

“Registar za maligne neoplazme Crne Gore za 2013. godinu je dokumentovao 2.784 nova slučaja malignih neoplazmi i 1.549 umrlih od raka. LARC za 2020. godinu pretpostavlja da su se u Cmoj Gori desila 3.184 novooboljela slučaja raka, kao i da je umrlo 1.765 osoba od malignih bolesti. Dakle, maligne bolesti su drugi najčešći uzrok umiranja poslije kardiovaskularnih oboljenja”, navodi se u dokumentu.

Bez preciznih podataka

Zbog usporene registracije, kako se ističe, ne raspolaže se podatkom koliko trenutno stanovnika boluje ili je bolovalo od raka.

U dokumentu se navodi i da su tokom 2020. godine najčešća maligna oboljenja bila dojke, pluća i debelog crijeva (trećina svih novooboljelih), a kada je u pitanju mortalitet, najveća učestalost umiranja je od karcinoma pluća, zatim raka debelog crijeva, jetre, želuca i dojke.

“U bliskoj i daljoj budućnosti očekuje nas sve veće opterećenje malignim bolestima, posebno zbog izraženog trenda starenja stanovništva. Međutim, iz razvijenih zemalja, koje već dugo imaju funkcionalne registre malignih neoplazmi, podaci ukazuju da se može očekivati porast stopa novih slučajeva obolijevanja i nezavisno od starenja stanovništva”, ističe se u dokumentu.

Pandemija usporila skrining programe

Pojavom pandemije COVID-19 u Crnoj Gori tokom 2020. godine, programi skrininga su ograničavani i usporavani, tako daje njihvo sprovođenje od marta 2020. nekoliko puta prekidano.

Prema preliminarnim podacima, opterećenost zdravstvenih radnika na nivou domova zdravlja je uzrokovala znatno redukovanje usluga i znatno nizak obuhvat pozivima tokom 2020. godine, i to 26% za rak debelog crijeva naspram prihvatljivih 95%, 17% za rak dojke naspram prihvatljivih 70%, 15% za rak grlića materice naspram prihvatljivih 95%, u odnosu na evropske standarde.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније