Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Marko Terzić, TVCG ]

19. 12. 2021. 19:33 >> 19:34
8

PERIĆ

"Đukanović štiti saradnike"

Iako je u septembru sud potvrdio optužnicu protiv nekadašnjeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića on je i dalje na funkciji generalnog sekretara predsjednika Mila Đukanovića. Gostujući ranije na TVCG prvi čovjek države je rekao da će sud o Stijepoviću donijeti nakon optužnice, ali iz Đukanovićevog kabineta kažu da sada treba sačekati odluku nadležnih te nakon toga govoriti o odgovornosti Stijepovića. Analitičari kažu da je slučaj nekadašnjeg gradonačelnika glavnog grada dokaz kako predsjednik i prvi čovjek DPS-a štiti svoje saradnike.

"Ako sud prihvati optužnicu protiv gospodina Stijepovića to ću već smatrati nekom relevantnom činjenicom u odnosu na koju treba zauzimati politički sud ", kazao je predsjednik Crne Gore i lider DPS-a Milo Đukanović 15. septembra komentarišući postupak koji se vodi protiv jednog od njgeovih saradnika.

Pet dana kasnije, Viši sud je potvrdio optužnicu protiv Slavoljuba Stijepovića. Ipak, na Đukanovićev sud, javnost i dalje čeka.

"Đukanović želi da pošalje poruku kojom on može biti stožer za ljude iz njegovog okruženja i da on, ajde da pojednostavim kolokvijalno, da on ne pušta svoje ljude", kazao je politički analitičar Srđan Perić.

Nakon istrage ni potvrđena optužnica, sudeći prema odgovoru iz kabineta predsjednika države, nije dovoljan razlog da Đukanović suspenduje generalnog sekretara.

"Predsjednik je u više navrata jasno iskazao stav u odnosu na ova pitanja. Kao državni organi, javne ustanove, mediji i građani, uvažavajući temeljna ljudska prava i načelo sudske nezavisnosti, sačekajmo da se u daljem postupku sagledaju i ocijene relevantni argumenti na osnovu kojih bi se moglo govoriti i o eventualnoj moralnoj i političkoj odgovornosti Slavoljuba Stijepovića", navode iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Dok u kabinetiu čekaju ishod postupka, jedan od sagovornika TVCG, ukazuje na njegov dosadašnjii tok, koji Je, smatra, upravo razlog za rezervisanost prema tom slučaju.

"Mislim da taj put kojim se pošlo i koji na na neki način pokušava da tu krivicu individualizuje na gospodina Stijepovića, da je to nešto što vjerovanto odgovara DPS-u i što je ujedno i razlog zbog čega oni ili jedan dio njih pokazuje potrebu da se prema gospodinu Stijepoviću i određivanju prema tom prekršaju, odnosno krivičnom djelu, da se prema tome ima određena rezerva", kazao je politikolog Predrag Zenović.

"Svako razmišlja kakva će biti refleksija po njegovo biračko tijelo, po njegovu partijsku bazu, po njegove buduće saradnike, jer se time šalje poruka da li će on mene štititi da li je on mene raspoložen da štiti i u budućnosti. Na taj način se želi stvoriti integrativnija poruka unutar same stranke a time jačati i svoju ličnu poziciju unutar same stranke", dodao je Perić.

Podsjećamo, bivši gradonačelnik Podgorice optužen je za pranje novca u saizvršilaštvu. To djelo stavljeno mu je na teret, optužnicom koja je protiv Stijepovića podignuta krajem 2019. godine. Gotovo godinu nakon što je takođe optuženi Duško Knežević objavio snimak kako u koverti, daje novac Stijepoviću, uoči parlamentarnih izbora 2016. godine.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније