Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B./Mina ]

27. 02. 2022. 10:10 >> 10:10
2

APEL NVO SEKTORA

Utvrditi ko su bili organizatori i nalogodavci zločina u Štrpcima

Akcija za ljudska prava (HRA) apelovala je da se utvrdi ko su bili organizatori i nalogodavci zločina u Štrpcima iz političkih i vojnih krugova Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srpske i da se oni i neposredni izvršioci privedu pravdi.

Danas se obilježava 29 godina od kada su na željezničkoj stanici u mjestu Štrpci, na teritoriji Bosne i Hercegovine (BiH), pripadnici interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske pod nazivom “Osvetnici”, iz brzog voza 671 „Lovćen“, na relaciji Beograd – Bar, oteli, a zatim ubili 20 putnika nesrpske nacionalnosti.

Iz HRA apelovali su da se pronađu posmrtni ostaci svih žrtava od kojih je najstarija imala 59, a najmlađa 16 godina, i da Crna Gora izmjenom Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti napokon obezbijedi socijalnu zaštitu porodicama stradalih u tom zločinu kao civilnim žrtvama rata.

Žrtve tog zločina su nakon otmice u Štrpcima, odvedene do škole u selu Prelovo kod Višegrada, gdje su opljačkane i pretučene, a zatim prebačene u selo Mušići, kod Višegradske Banje, gdje se pretpostavlja da su i ubijene, a njihova tijela bačena u Drinu.

“Tijelo Halila Zupčevića, pronađeno je tek 2009. godine na obali jezera Perućac, blizu Višegrada, a na istoj lokaciji su 2010. pronađeni i posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine”, naveli sui z HRA.

Iz te nevladine organizacije (NVO) kazali su da posmrtni ostaci ostalih žrtava tog zločina do danas nijesu pronađeni.

Za zločin u Štrpcima, kako su naveli, do sada su osuđena samo dva pripadnika čete „Osvetnici“.

“Nebojša Ranisavljević je osuđen u Crnoj Gori na kaznu zatvora od 15 godina, a Mićo Jovičić je sa Tužilaštvom BiH 2016. godine zaključio sporazum o priznanju krivice, na osnovu koga mu je izrečena kazna zatvora od pet godina”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se vođa te vojne jedinice, Milan Lukić, nalazi na izdržavanju doživotne kazne zatvora na koju ga je osudio Haški tribunal zbog ratnih zločina počinjenih u Višegradu, a nikada mu nije suđeno za zločin u Štrpcima.

Iz HRA su kazali da je tek u decembru 2019. godine tužilaštvo BiH Lukića optužilo za učešće u tom ratnom zločinu, dok u Crnoj Gori to nikad nije učinjeno.

U Crnoj Gori, kako su naveli, nije pokrenuta ni bilo koja druga istraga povodom tog zločina, iako je Ranisavljević u svjedočenjima među učesnicima u akciji pominjao i Bobana Inđića, “Crnogorca”, Milana „Čačka“, Acu Šimšića, "pijanog Slovenca”, Željka Marjanovića, Bogdana Šekarića, Vidakovića i Mitra "Četnika“.

Kako su kazali iz HRA, u krivičnom postupku koji je vođen protiv Ranisavljevića u Crnoj Gori, utvrđeno je da je otmica u Štrpcima bila planirana i sprovedena uz znanje tadašnjih visokih funkcionera civilnih, policijskih i vojnih organa Srbije i SR Jugoslavije.

“Dokumenta objavljena na suđenju u Bijelom Polju, koja je sakupio i objavio Fond za humanitarno pravo, upućuju na to da su i Ranisavljević i njegov komandant, Milan Lukić, bili izvršioci zločina čiji je nalogodavac bio neko drugi, iz vrha vlasti tadašnje SR Jugoslavije, koju su činile Srbija i Crna Gora, u saradnji sa vlastima Republike Srpske”, kaže se u saopštenju.

Iz HRA su naveli da do danas niko od nalogodavaca i organizatora zločina nije istražen i kažnjen.

“Za zločin u Štrpcima je još pred sudom BiH u toku suđenje desetorici optuženih, dok je pred Specijalnim sudom u Beogradu u toku suđenje petorici optuženih, među kojima i Gojku Lukiću, rođenom bratu Milana Lukića”, navodi se u saopštenju.

HRA je prošle godine objavila publikaciju pod nazivom „Protiv zaborava“, u kojoj su sabrani iskazi svjedoka u suđenjima povodom ratnih zločina.

U njoj se, kako su naveli iz te NVO, mogu pročitati svjedočenja koja će približiti tragediju koja se dogodila u vozu 671.

“U publikaciji je predstavljen iskaz čovjeka koji je pokušao da spriječi otmicu mladog saputnika - „Pustite dijete, šta je dijete krivo?“, svjedočenje rođaka otetog putnika koji je uspio da dođe do Milana Lukića”, kaže se u saopštenju.

Iz HRA su kazali da se u publikaciji nalaze i tragično svjedočenje supruge koja je prisustvovala odvođenju muža iz voza, kao i iskazi državnih službenika - konduktera iz voza koji od straha nije mogao da se sjeti koju slavu slavi i otpravnika vozova iz stanice Štrpci.

Iz te NVO su naveli da je na kraju predstavljen i iskaz osuđenog Ranisavljevića koji objašnjava kako je zločin izvršen.

CGO odaje počast žrtvama ovog zločina

I u Centru za građansko obrazovanje podsjećaju da se danas navršava 29 godina od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske, na željezničkoj stanici u Štrpcima, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar, oteli i ubili 20 putnika - 18 Bošnjaka, 1 Hrvata, i jedno nepoznato lice.

"Još uvijek nijesu otkriveni ostaci svih žrtava, od kojih je najstariji imao 59, a najmlađi 16 godina, niti su svi počionici privedeni licu pravdi. Njihove porodice ni danas nemaju status članova porodica civilnih žrtava rata. CGO odaje počast žrtvama ovog zločina. Podsjećamo i da je 10 žrtava zločina u Štrpcima bilo iz Crne Gore, ali da to nije motivisalo nijednu vlast do sada da ovo pitanje prioritizira niti pokaže posvećenost da obezbijedi pravdu", poručuju iz CGO-a.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније