Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 12. 2013. 13:39 >> 13:39
3

O CRKVI

Đorđević: Neostvarive Marovićeve želje

Ocjena potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića da Crnoj Gori treba pravoslavna crkva, kao duhovni stožer vjerujućeg većinskog stanovništva koja ne dijeli, poznate su, kaže vjerski analitičar Mirko Đorđević, ali i dodaje da su želje jedno, a stvarnost drugo.

''Njegova želja je da u Crnoj Gori treba da postoji jedna pravoslavna crkva. Ali realnost je drugačija. Ne postoji jedna nego dvije, to nije slučaj samo u Crnoj Gori, u Srbiji ih ima nekoliko, u Ukrajini ima desetak i tako dalje. Ta ideja je samo iz spiska lijepih želja, jer crkve su stvarnost, one postoje i među njima vlada trvenje. Tako da ću taj ideal Marovića okarakterisati kao - dobra želja, ali neostvariva'', kazao je Đorđević za Radio Antena M.

To što 31 odsto Crnogoraca smatra da crkva treba da bude bliža državi, za Đorđevića je pogrešno mišljenje. Objašnjava i zašto.

''To je ono što je sporno, ne samo sa tačke gledišta ustavno-pravnog stanja. U svim zemljama crkva i država su odvojene. Ako se zagovara ideja da crkva i država budu bliske, to je moguće samo u vidu saradnje u određenim oblastima, ali saradnje dva posebna entiteta koja ne treba nikako spajati. Razdvojenost je civilizacijska tekovina modernog doba.''

Istraživanje je pokazalo da 31 odsto Crnogoraca smatra da crkva treba da bude bliže državi, dok 60 odsto Srba smatra da je to pogrešno.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније