Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 12. 2013. 18:43 >> 18:43

NAUKA I ISTRAŽIVANJE

Godina od otvaranja poglavlja 25

Činjenica da je Crna Gora zatvorila poglavlje 25 – Nauka i istraživanje za manje od tri mjeseca pokazuje da država razumije ulogu tih oblasti u procesu pregovaranja, kazao je državni sekretar za evropske integracije Aleksandar Andrija Pejović.

On je na okruglom stolu Naučna zajednica Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, rekao da je jasno da Crna Gora ne može pregovarati poglavlje ekonomske prirode, ako nema dobro poglavlje 25.

»Činjenica da smo poglavlje 25 zatvorili za manje od tri mjeseca od počinjanja procesa skrininga govori o tome da je procijenjeno u Evropskoj komisiji da je Crna Gora imala odlične polazne osnove«, kazao je Pejović.

Prema njegovim riječima, Hrvatskoj, Turskoj i Islandu je trebalo sedam do osam mjeseci da prođe dok su došli do zatvaranja tog poglavlja.

»To govori da se Crna Gora pokazala kao izuzetno dobar primjer razumijevanja onoga što je uloga nauke i istraživanja u procesu pregovaranja«, pojasnio je Pejović.

Ministarka nauke Sanja Vlahović kazala je da Crna Gora teži, do kraja 2016. godine, da ukupna ulaganja u nauku budu oko 1,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, a da strateški cilj, kako je navela, bude dostignut do 2025. godine, tri odsto BDP.

»Čini se da će naredna godina biti uspješna što se implementacije naučnih projekata tiče. Tako će oko 5,1 milion eura biti uloženo iz budžeta države i novca Svjetske banke u naučno istraživačke projekte«, navela je ona.

Vlahović je kazala da najznačajniji plan koji Crnu Goru čeka je priprema za osmi okvirni program za nauku Horizont 2020.

»Jedna smo od prvih država u regionu koja je uspjela da u svom budžetu za narednu godinu prepozna učešće države u ovom programu i bićemo jedna od prvih država u regionu koja će potpisati Memorandum o pristupanju tom programu, što će nama i našoj naučnoj zajednici otvoriti fond od 77 milijardi eura za naredni period«, rekla je ona.

Kako je precizirala, Crna Gora će, okviru programa Horizont 2020, imati na raspolaganju tri iznosa novca od 7,8 milijardi eura za finansiranje tri prioriteta.

»Ti prioriteti su naučna uspješnost, industrijsko liderstvo i društveni izazovi«, dodala je Vlahović.

Prema njenim riječima, naučna zajednica u ovom momentu ima 56 licenciranih naučno istraživačkih ustanova, navodeći da su tu uključeni univerziteti, instituti, fakulteti i kompanije koji imaju svoje istraživačke centre.

»Procenat povećanja tih ustanova u odnosu na 2010. godinu je 154 odsto«, navela je Vlahović.

Ona je kazala da su Ecris bazu u Crnoj Gori upisana 1.238 istraživača, što je, kako je dodala, uvećanje od 49 odsto.

Predsjednik Savjeta za nauku Anđelko Lojpur je kazao da je neophodna pravna država u skladu sa pravnim tekovinama EU, prostorna i cjenovna konkurentnost, malo i srednje preduzetništvo, regionalni razvoj.

»Mislim da nam treba novi na nauci zasnovan model razvoja, a ključni zahtjev je da ćemo konačno morati razmišljati o nekom nivou reindustrijalizacije crnogorske ekonomije«, rekao je on.

 

 

MINA

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније