Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

30. 12. 2022. 09:21 >> 11:12
2

DEBUNKEU.ORG - ISTRAŽIVANjE

“Otkriveno 1.339 Fejsbuk stranica koje šire dezinformacije na Balkana"

Analitičari Debunk nevladine organizacije pronašli su 1.339 grupa i stranica na Fejsbuku koji redovno šire dezinformacije na prostoru Balkana, a kojim se kako navode, podržava propaganda zvaničnog Kremlja, anti-NATO, anti-LGBT narativ i dovodi u sumnju efikasnost mjera za suzbijanje pandemije korona virusa.

Debunk.org je nezavisni istraživački centar i nevladina organizacija koja se bavi istraživanjem dezinformacija i sprovodi obrazovne kampanje o medijskoj pismenosti. Debunk.org se bavi analizom dezinformacija u baltičkim zemljama, Poljskoj, Gruziji i Crnoj Gori, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama i Severnoj Makedoniji.

Kako navode u novom istraživanju mreža grupa i stranica je na društvenim mrežama u kontinuitetu dozvoljavala dijeljenje obmanjujućeg sadržaja.

“Iako ne isključivo, administratori ovih grupa i stranica su širili sadržaje koji su podržavali propagandu zvaničnog Kremlja, anti-NATO, anti-LGBT i dovodili u sumnju efikasnost mjera za suzbijanje pandemije COVID-19 - bez obzira to iz koje od zemalja regiona dolaze ili na kom jeziku objavljuju sadržaje. Gotovo potpun izostanak regulacije na društvenim mrežama stvorio je savršeno okruženje za proizvodnju i brzo širenje nepotpunih i lažnih sadržaja direktno do publike. Analitičari Debunk.org-a su pronašli 1.339 grupa i stranica na Fejsbuku koji redovno šire ovakve sadržaje. Ovi kanali „operišu“ u regionu nekadašnje Jugoslavije - u Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji”, navodi se u istraživanju Debunk organizacije.

Kako navode, povezanost različitih naloga na Fejsbuku i njihovo koordinisano ponašanje je lakše utvrditi kada je riječ o grupama, jer su za razliku od stranica, podaci o administratorima grupa javno dostupni.

“Međutim, kako i Fejsbuk stranice mogu biti administratori grupa, pravi identitet osobe i dalje ostaje skriven”, navodi se u istraživanju.

Od 1.339 naloga za koje se utvrdilo da šire lažan i nepotpun sadržaj, 710 su stranice. Preostalih 629 grupa ima ukupno 2.442 administratora.

“Rat u Ukrajini se pokazao kao dašak svježeg vazduha za ruski uticaj u dominantno slovenskim državama na Balkanu, a neregulisane društvene mreže omogućile su mu da se predstavi u novim oblicima i potencijalno dosegne još širu publiku nego inače. Pro-ruska propaganda u kontekstu rata u Ukrajini nije nužno „dirigovana“ od strane zvaničnog Kremlja, niti je širena isključivo kroz lokalne redakcije medija iz Rusije ili preko različitih rusofilskih političkih partija. Priče koje šire i podržavaju narative zvaničnika Ruske Federacije ponavljaju i pojedinci koji nijesu direktno povezani sa Rusijom, ali iz različitih motiva, pronalaze lični interes u njihovom širenju među opštom populacijom”, neki su od zaključaka istraživanja.

U istraživanju koje su sproveli analitičari Debunk.org-a izdvojeno je 650 primjera takvih nepotpunih i lažnih sadržaja u toku 2022. godine.

“Detaljnim pregledom materijal se može podijeliti u tri grupe u zavisnosti od njihovog glavnog motiva/logike, odnosno glavnog razloga zašto objavljuju sadržaje koji uključuju dezinformacije o ratu u Ukrajini. Ove objave su najčešće usmjerene ka čitaocima koji dolaze iz Srbije i drugih dominantno pravoslavnih zemalja na Balkanu. Autori ovih postova često šire zvanične narative u vezi sa ratom u Ukrajini i drugim temama koji su osmišljeni direktno u Moskvi, što uključuje nazivanje rata „specijalnom vojnom operacijom“ u cilju „denacifikacije“ Ukrajine i sl., i promovisani su kroz zvanične kanale ruske propagande, kao što je npr. „RT“. Sadržaj je ponekad jednostavno kopiran iz ruskog izvora, preveden i objavljen bez ikakve dodatne obrade ili izmjene. Ovo uključuje i izdanja medija koja postoje u Rusiji a imaju svoje redakcije na prostoru bivše Jugoslavije, kao što su dnevni list „Pravda“ ili „Sputnjik“, pokazalo je istraživanje Debunk organizacije.

Kako se ističe neke od tih grupa i stranica objavljuju sadržaj koji ima za cilj da zaplaši čitaoca, koristeći fotografije koje izazivaju paniku i izjave koje upozoravaju na katastrofalne posljedice koje bi rusko-ukrajinski konflikt mogao da ima na planetu.

“Konačno, pojedine grupe i stranice dijele dezinformacije u vezi sa ratom u Ukrajini i to predstavljaju kao dio svoje šire „misije otvaranja očiju javnosti“ u vezi s različitim vrstama „laži“ koje ljudima širom svijeta plasiraju „glavni kanali propagande“. Osim bavljenja aktuelnim konfliktom, oni vrlo često objavljuju materijale koji navodno razotkrivaju zvanične narative o temama od šireg društvenog interesa kao što su COVID-19 pandemija, takozvani „kemtrejlovi“, ili uvođenje 5G tehnologije. Sudeći prema analizi sadržaja grupa i stranica iz baze podataka s kojom je „Debunk.org“ raspolagao, hrvatska onlajn publika predstavlja posebno plodno tle za ovakve vrste teorija koje rusku agresiju na Ukrajinu opisuju samo kao djelić slagalice mnogo većih, globalnih šema zavjere”, stoji u istraživanju Debunk organizacije.

Evropska unija je, kako ističu, sredinom 2022. usvojila direktive i trebalo bi da sa primjenom počne 2024.

“Ove izmjene će omogućiti zemljama članicama EU i njihovim vladama da zahtijevaju uklanjanje nelegalnih sadržaja koji promovišu terorizam, seksualnu zloupotrebu djece ili govor mržnje. Iako je zabrinutost za slobodu govora razumljiva, jer ona zaista čini esencijalnu vrijednost svih demokratskih društava, predložene regulative imaju dosta potencijala da se uhvate u koštac s rastućim problemom dezinformacija”, zaključuje se u istraživanju Debunk organizacije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније