Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

ртцг.ме [ Milena Stanojević, Radio CG ]

06. 01. 2023. 18:00 >> 20:00

JOANIKIJE

"Mir Božiji da izmiri braću i da snagu da prevaziđemo podjele"

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da se nada da će se podjele u Crnoj Gori prevazići. To je poručio tokom tradicionalnog nalaganja badnjaka koje je organizovala Mitropolija crnogorsko-primorska ispred Cetinjskog manastira. Osim na Cetinju, Mitropolija je organizovala nalaganje badnjaka u Baru i Nikšiću dok je organizovano i ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Badnjake je ispred manastira osveštao mitropolit Joanikije.

Mitropolit Jonikije je vjernicima čestitao praznik, poučivši ih riječima arhipastirske besjede: “Mir Božiji – Hristos se rodi! Neka je srećno Badnje veče i neka vam nazdravlje dođe Rođenje Hristovo – Božić!

"Evo sabrali smo se ovdje da u miru Božijem naložimo badnjaka ispred Cetinjskog manastira, da se objedinimo oko ovoga ognja u ime Rođenja Hristovoga i ime vječnoga ognja i blagodati Duha Svetoga, koji je On izlio na ovaj svijet da zagrije vjerom naša srca, da ih ispuni Božije ljubavi, milosti, istine i pravde da bismo, kao ljudi i kao braća, sabrani oko Njegove kolijevke, proslavljali ime Božije i objedinjavali se u bratskoj ljubavi i slozi", kazao je Joanikije.

"Rođenje Hristovo anđeli nebeski su proslavili na nebu onom čudesnom himnom: Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja! Tu pjesmu zajedno sa anđelima i mi pjevamo i raduju se naša srca, jer ova radost obuhvata i nebo i zemlju, i uliva se u naša srca i obnavljamo se nebeskim Božanskim vječnim novinama, koje Bogomladenac Hristos donio u ovaj svijet. Ova radost koju najviše u ponoći doživljavamo u hramu na Svetim bogosluženjima, pričešćujući se Svetim tajnama Hristovim, objedinjujući se među sobom, osvećujući se zajedništvom sa Hristom i zajedništvom jedni sa drugima, ova radost se preliva i u porodične domove, i objedinjava se porodica i unosi se Božanski mir, dolazi i posjećuje svaki dom gdje se proslavlja Roždestvo Hristovo. Jer On donosi ne ovaj zemaljski mir prolazni, koji danas jeste, a već se sjutra pretvara u nemir, nego mir Božiji koji prevazilazi svaki um. I zato mi, kada čestitamo jedni drugima Božić, prvo kažemo: Mir Božiji pa tek onda se cjelivamo u ime Roždestva Hristovoga", kazao je Joanikije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније