Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

А.М.

13. 01. 2023. 23:59 >> 08:12
20

PO JULIJANSKOM KALENDARU

Proslavljena pravoslavna Nova godina

Nova godina po julijanskom kalendaru proslavljena je sinoć u više crnogorskih opština. Pravoslavna Nova godina praznik je koji se slavi u noći između 13. i 14. januara svake godine.

Na dočeku koji je organizovan ispred  Hrama Hristovog vaskrsenja, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije  služio je molebn u ponoć, a pola sata ranije na platou ispred hrama nalagani su Badnjaci.

Mitropolit Joanikije pozvao je vjernike da se ne otuđuju od Boga.

“Otuđenje od Boga je istovremeno otuđenje od svojih bližnjih. Što se više udaljujemo od Boga, to više tonemo u tamu, naš um pomračuje i onda nismo sposobni ni za šta, a posebno ne da tvorimo dobro i da našu zajednicu učinimo kvalitetnom. Otuđenje od Boga je izvor svake patnje, naročito duševne, kao i depresije, očajanja, tuge. Kada smo sa Hristom, onda imamo i osjećamo smisao života”, poručio je on.

I u Pljevljima je organizovan doček pravoslavne Nove godine, u organizaciji SPC Eparhije Mileševske i Crkvene opštine Pljevlja, javlja reporter TVCG. 

Muzički dio počeo je koncertom Tropiko benda, a u programu su nastupali i sestre Ljiljanić i Trubački orkestar Branka Krdžavca.

Moleban za početak Nove godine služi se u Crkvi Svete Petke jutros u 9 časova.

U Budvi je doček pravoslavne Nove godine organizovan na trgu ispred Starog grada.

Nekoliko hiljada građana Berana dočekalo je Novu godinu po julijanskom kalendaru u glavnoj ulici u ovom gradu.

Za zabavu su angažovani popularni pjevač pop i narodne muzike Slobodan-Sloba Vasić, kao i Beranci, Petar Dević i Novo Brakočević.

Organizatori koncerta su Opština Berane i Lokalna turistička organizacija.

Pored koncerta na otvorenom, doček u Beranama je tradicionalno organizovan i u brojnim ugostiteljskim objektima u gradu.

Ovaj datum se proslavlja u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji...Slavi je i pravoslavno stanovništvo u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Gruziji, Moldaviji.

Tradicija proslave julijanske Nove godine postoji i u nekim njemačkim kantonima u Švajcarskoj, kao i u nekim djelovima Škotske.

Do razmimoilaženja dvije Nove godine dolazi zbog reforme julijanskog i nastanka gregorijanskog kalendara 1582. godine.

Pravoslavna Nova godina naziva se još i Mali Božić.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније