Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

ртцг.ме

15. 02. 2023. 06:43 >> 06:37

POMOĆ U RESOCIJALIZACIJI

Nuculović: Pružiti zavisnicima šansu za novi život

Mogućnost oporavka zavisnika od psihoaktivnih supstanci postoji, ali se on ne završava prestankom uzimanja, poručuje direktorica organizacije "Moja šansa je tvoja šansa" Tanja Nuculović. Ona u razgovoru za Portal RTCG ističe da je zavisnicima i njihovim iscrpljenim porodicama potrebna podrška šire zajednice kako bi se vratili u normalne tokove života.

Nuculović odlično zna koliko je težak put svih zavisnika koji žele da se oporave.

"Moja porodica i ja smo prošli kroz opaku borbu protiv bolesti zavisnosti, koja nam je nanijela brojne rane, ali smo se zajedno izdigli iz blata i danas mogu reći da živim ispunjen život okružena onima koje najviše volim", ističe Nuculović.

Znajući koliko su podrška i razumijevanje važni na početku novog života zavisnika, Tanja je donijela odluku da to bude njen životni poziv - da podijeli svoje iskustvo i pomogne onima koji još uvijek pate, bore se protiv ove lukave bolesti koja razara njihove i živote njihovih najbližih, da pomogne njihovim porodicama i pokažem im da izlaz ipak postoji.

"Oporavak je težak i dug proces koji se ne završava prestankom uzimanja psihoaktivnih supstanci. Zato je misija NVO "Moja šansa je tvoja šansa" da zavisnicima u oporavku pruži ruku i pokaže da i za njih postoji mjesto, da oni mogu biti blagotvorni za svoju zajednicu. Pored razumijevanja i podrške, organizacija će im pružati pomoć kroz različite programe da steknu nove vještine, resocijalizuju se, pronađu zaposlenje, steknu finansijske prihode, iskažu svoju kreativnost i na taj način doprinesu društvu", kaže Tanja.

Uprkos diskriminaciji i predrasudama, ona je krenula u svoju misiju okružena prijateljima sa kojima dijeli vrijednosti za koje smatra da se treba boriti.

Ona napominje da je po definiciji zavisnost teška, hronična i recidivirajuća bolest koja se, ako se ne zaliječi, završava smrću.

"Cilj nam je da osobama koje su izašle iz začaranog kruga zavisnosti omogućimo da steknu nove vještine, resocijalizuju se, pronađu zaposlenje, steknu finansijske prihode, iskažu svoju kreativnost i na taj način doprinesu društvu i osjete da mogu biti blagotvorni za zajednicu, pronađu svoje mjesto u njoj", kaže Nuculović.

Kroz kreativne radionice vezane za restauraciju namještaja, manuelne poslove kao što su farbanje i krečenje, stvaranje raznih ručnih i ukrasnih radova, žele da zavisnicima omoguće sticanje novih vještina i zaposlenje, a kroz edukativne radionice da im pomognu da se prilagode svakodnevici bez supstanci, ostvare doživotnu apstinenciju.

"Želimo da se uz naše savjete lakše suoče sa životnim odgovornostima koje ih čekaju. Želimo da ih zaštitimo od diskriminacije i pružimo im šansu za novu život tako što ćemo im pomoći da postanu produktivni i odgovorni članovi svoje zajednice. Oporavak je težak i dug proces, a podrška i razumijevanje izuzetno su bitni onima koji hode tim putem", rekla nam je Tanja.

Takođe, bitno je pružiti podršku i savjetovane porodicama zavisnika.

"Mogućnost oporavka ipak postoji uz određene smjernice. Kako bi postali odgovorni i produktivni članovi ovoga društva, zaštititimo ih od diskriminacije i pružimo im šansu za jedan novi život", zaključuje Nuculović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније