Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

03. 03. 2023. 14:39 >> 14:41
1

REAGOVANjE MONTEFARM-A

"Trenutne nestašice ljekova uslovljene globalnim problemima u snabdijevanju"

Trenutne povremene nestašice ljekova, iako su uplate od strane FZOCG redovne za plaćanje prispjelih faktura, u zadnjim mjesecima uslovljene su globalnim problemima u snabdijevanju, saopštili su iz zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore Montefarm. Oni su reagovali povodom poziva poslanika SDP-a, Adnana Strikovića da nadležni provjere da li u postupcima menadžmenta Montefarma ima elemenata nesavjesnog poslovanja.

"Kao društveno odgovorna ustanova koja zauzima važno mjesto u sistemu javnog zdravstva želimo javnost upoznati sa činjenicom da su podaci koje je poslanik Striković saopštio javno dati na uvid od strane Montefarm-a shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama još prethodne godine. Montefarm nabavku vrši za potrebe sektora javnog zdravstva u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama u ime države, te su neizmirene obaveze od 26.086.000 eura na kraju 2022. koje nijesu dug Montefarma-a, smanjene za 12.244.000 eura u odnosu na kraj 2021.godine, a predstavljaju višegodišnji dug za utrošene ljekove i medicinska sredstva za potrebe građana Crne Gore", navodi se u saopštenju Montefarm-a.

Kako ističu, taj dug se nagomilao jer se, kako navode, očigledno uplate na relaciji Ministarstvo finansija-FZOCG-Montefarm nijesu u prethodnim godinama redovno izvršavale, a ne u 2021. i 2022.godini. 

"Upravo ovdje dolazimo i do dijela za koji je Striković kazao da smo zbog nedovoljne snabdjevenosti tema koja s pravom okupira javnost.  Montefarm nije direktan uvoznik ljekova niti pregovara sa proizvođačima već javnim pozivima za nadmetanje putem platforme CEJN-a pokreće procedure nabavke na koje se svi dobavljači javljaju", ističe se u saopštenju.

Navode da "trenutne povremene nestašice, iako su uplate od strane FZOCG redovne za plaćanje prispjelih faktura, u zadnjim mjesecima uslovljene su globalnim problemima u snabdijevanju".

"Podaci nedavno sprovedenog istraživanja o snabdjevenosti grupe reprezantativnih apoteka u 29 evropskih zemalja EU-a, govore da je četvrtina zemalja prijavila nedostatak više od 600 vrsta ljekova, a 20% posto prijavilo je nedostatak 200-300 vrsta ljekova. Tri četvrtine zemalja saopštilo je da su nestašice bile veće ove zime nego što je to bio slučaj prije godinu dana", navode iz Montefarm-a.   

Ističu da kada je u pitanju obnovljeni vozni park, da su vozila nabavljena nakon analize isplativosti i troškova održavanja gdje su utvrđeni enormni finansijski izdaci i nakon odobrenja Odbora direktora ZUACG Montefarm izvršena je nabavka vozila iz sopstvenih sredstava, postupkom koji je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, od kojih je znatan broj potpuno novih vozila na hibridni pogon.

"Uprkos rekordnim skokovima cijena goriva, povećanju obima poslovanja te povećanju broja dostava, što redovnih što vanrednih, prema JZU i našim apotekama, znatnom poskupljenju usluga servisiranja vozila, u 2022.godini zabilježeno je smanjenja potrošenje goriva 2 puta u odnosu na 2021. dok je za servisiranje ušteda u istom peridu za 75%. Prije obnove starost automobila koje je svakodnevno koristila administracija i skladište kretala između 12-20 godina.", istakli su iz Montefarm-a.

Ističu da kada je u pitanju rast poslovanja, a podaci su svi javno dostupni na sajtu Uprave prihoda i carina Crne Gore, ukupan promet u  2020. godini  je 80.928.147 eura, u 2021.godini 99.382.084 u 2022.godini 113.089.861.

Naveli su da nakon  izvođenja finansijskih rezultata poslovanja apoteka u prethodnom periodu utvrđeno da je 16% apoteka poslovalo pozitivno, a 84% negativno.

"Tako je na primjer u posljednje 4 godine apoteka "Morača" u Podgorici poslovala negativno u iznosu od -256.955 eura. Uzimajući u obzir činjenicu da promet zavisi od lokacije, blizine apoteka koje su u privatnom vlasništvu, zatim obaveze Montefarm-a da građanima pruža farmaceutsku uslugu kako u gradskim tako i u ruralnim sredinama, ipak poslujemo pozitivno zahvaljujući procentu od 16% apoteka koje su nosioci dobiti naše ustanove i nadoknađuju minus preostalih apoteka. Iz tog razloga neophodno je bilo izvršiti reorganizaciju farmaceutskog kadra u apotekama, a sve u cilju poboljšanja farmaceutske usluge koju pružamo građanima i na kraju povećanja dobiti koja je evidentna", kazali su iz Montefarm-a.

Naveli su da "premještanje kadra i promjena upravnika/upravnica apoteka bila je opravdana naročito zbog činjenice da je većina njih rukovodila apotekama od 10-30 godina u kontinuitetu, poslujući negativno iz godine u godinu". 

"Svi disciplinski postupci sprovedeni su u skladu sa odredbama Zakona o radu i Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatost u kom su kvalifikovane lakše i teže povrede radnih obaveza. Od ukupnog broja postupaka utvrđivanja odgovornosti za povredu radne obaveze 62 zaposlena su nesavjesno, neblagovremeno i nemarno vršili radne obaveze na način što su konstatovani propusti u vršenju poslova radnog mjesta, npr. u apotekama  nije održavana higijena na zadovoljavajući način (16 zaposlenih) , u komercijalnom sektoru je dolazilo do propusta koji se tiču prijema i otpreme robe (3 zaposlena), isporuke ljekova (4 zaposlena), neovlašćenog napuštanja radnog mjesta i prekida procesa rada (36 zaposlenih) kao i odgovornosti rukovodioca Sektora tim povodom", istakli su iz Montefarm-a. 

Kazali su da su se "povrede radnih obaveza ogledale  i u davanju netačnih podataka (2 zaposlena), nenošenja sredstava lične zaštite na radu (1 zaposleni), kao i nedoličnog, uvredljivog ponašanja prema zaposlenima i iskazivanja netrpeljivosti (3 zaposlena)". 

"Montefarm se više  neće upuštati u javnu diskusiju na ovu temu i molimo sve buduće kritičare da se adekvatno informišu prije nego javno iznesu komentare o poslovanje naše ustanove koja iz godine u godinu bilježi evidentan rast neto profita", zaključuje se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније