Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Мина [ R.B. ]

08. 03. 2023. 10:47 >> 10:46

KOVAČEVIĆ (CDT)

Dan žena prilika da se prepoznaju problemi i istaknu zahtjevi

Obilježavanje 8. marta, kao Međunarodnog dana žena, prilika je ne samo da se proslave dostignuća žena, već i da se prepoznaju problemi i istaknu društveno-politički zahtjevi, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju (CDT).

Programska direktorica CDT-a Milica Kovačević smatra da 8. mart nije dan za prigodne čestitke uokvirene u patrijarhalni narativ o damama i majkama, kojima se, kako je rekla, pokušava anestezirati progresivni i borbeni karakter praznika.

"Posebno kada te čestitke dolaze od drskih političkih elita koje ne mareći za interese društva generiraju atmosferu mržnje, netrpeljivosti i rodno zasnovanog nasilja čiji je cilj protjerivanje žena iz političke i javne sfere i njihovo zarobljavanje u kućni rad i majčinstvo u službi nacije", rekla je Kovačević.

Ona je navela da je istraživanje javnog mnjenja, koje je za potrebe CDT-a uradila agencija Damar, pokazalo da samo trećina građana/ki Crne Gore, 34,5 odsto, smatra da bi trebalo da ima više žena u politici, dok njih 40,9 odsto kaže da je trenutni broj dovoljan.

Kovačević je kazala da je istraživanje pokazalo da manje od polovine građana/ki (46,2 odsto), navodi da im je svejedno da li će ih predstavljati muškarac ili žena u politici.

"Više nego trećina građana Crne Gore (37,2 odsto) preferira da ih u politici predstavlja muškarac, a 16,6 odsto prije bira ženu. Interesantno je da svaka četvrta žena (24,5 odsto) najradije bira muškarca za svog političkog predstavnika", istakla je Kovačević.

Ona je navela da CDT realizuje projekat kojim želi da obilježi 80 godina od bitaka na Neretvi, Sutjesci i drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije.

Kovačević je rekla da ni o dostignućima žena danas nije moguće govoriti bez podsjećanja na to da se u ovoj godini obilježava 80 godina od osnivanja Antifašističkog fronta žena (AFŽ) za Crnu Goru i Boku.

"Jer se ni jedno današnje dostignuće ne može mjeriti bez osvrta na projekat emancipacije i oslobađanja koji su započele drugarice antifašistkinje, i na visoku cijenu koju su platile za slobode koje mi danas olako doživljavamo i lako i bez borbe predajemo", kazala je Kovačević.

Ona je rekla da su u narodnooslobodilačkoj borbi žene izborile i svoju revoluciju, učestvujući u borbi protiv fašizma ravnopravno s muškarcima, s puškama u rukama.

Kovačević je navela da se u partizanskim brigadama borilo 2.546 žena iz Crne Gore, a njih 483 je poginulo, kao i da je od 253 narodna heroja iz Crne Gore bilo osam žena.

"No, danas se čini da su se retrogradne ideje oslobodile stida i moćno zakoračile na javnu scenu, pa nam se sve direktnije u izgled stavlja mogućnost gubitka nekih osvojenih sloboda. Vrijeme je da im se progresivni djelovi društva energično i hrabro suportstave", rekla je Kovačević.

Kako je dodala, istraživanje je pokazalo da nešto manje od dvije trećine građana, 62,9 odsto, smatra da je patrijarhat zastupljen u Crnoj Gori, ali da gotovo polovina (48 odsto) navodi da takvo stanje nije štetno po žene u našoj zemlji.

"Posebno zabrinjavajuće je što svaka treća žena (36,6 odsto) smatra da patrijarhat nije štetan po žene", zaključila je Kovačević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније