Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ A.B. ]

19. 06. 2023. 16:22 >> 16:44

GSS OVOG LjETA IMA PUNE RUKE POSLA

Staze na planinama dobro markirane, turisti neopremljeni

Aktivnosti Gorske službe spašavanja uveliko su počele, a od početka godine spasioci su imali pet spasilačkih akcija.

Načelnik GSS Željko Loncović kazao je u emisiji "Mreža" na TVCG da su staze na planinama dobro amrkirane, a da su najveći problem turisti koji uvijek traže nešto neočekivano i idu u planinske pohode nepripremljeni. 

"Na Durmitoru ima i ljeti dosta zaostalog snijega, a planinari često nisu opremljeni i nisu dovoljno upoznati sa terenom", kazao je on. 

Kad se traži pomoć tokom planinarenj, Lonvocić navodi da je nužno da se daju tačne koordinate.

"Kod životno ugroženih planinara vrijeme je presudni faktor, i ukoliko se zbog netačnih podataka to utiče direktno na njegovu bezbjednost. Mada, sada na telefonima postoje vrlo praktične aplikacije koje pomažu tokom slanja GPS signala i koordinata", pojasnio je Loncović. 

Loncović je istakao da je blizu 90 odsto njihovih intervencija bilo za strane državljane.

"Turisti i planinari moraju biti upoznati i informmisani. Tu su lokalna turistička organizacija i Nacionalni park za sve informacije", kazao je on. 

Loncović je istakao da se mora napraviti razlika između turističkoh i planinskog vodiča.

"Turistički vodič nije vodič za planinu, a planinski vodiči su obučeniji i kompetentni. U Crnoj Gori ima 50-tak vodiča i smatram da je to dovoljno. Naglasio bih da većina turista ne uzima vodiča, mada to nije ni zakonska obaveza. Mi ne možemo ljude primoravati da vode vodiča sa sobom", zaključio je on. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније