Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

16. 07. 2023. 11:31 >> 11:50

ĐURIŠIĆ

"Ministarstvo ne osporava uvećanje zarada medicinskim sestrama i tehničarima"

Povodom navoda izrečenih na protestu medicinskih sestara i tehničara reagovao je generalni direktor Direktorata za normativnu djelatnost i harmonizaciju propisa u Ministarstvu zdravlja Stevan Đurišić. Istakao je da je ponovna organizacija protesta usmjerena na postizanje nekih drugih ciljeva, jer je Ministarstvo zdravlja izrazilo spremnost za preduzimanje aktivnosti za uvećanje koeficijenata medicinskim sestrama i tehničarima.

"U Ministarstvu zdravlja je po zahtjevu Odbora medicinskih sestara i tehničara, održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja i predstavnici Odbora medicinskih sestara i tehničara, radi razmatranja zahtjeva za povećanje i izjednačavanje koeficijenta za 15%. Predstavnici tog odbora su zahtijevali da se zarada medicinskih sestara i tehničara uveća i izjednači sa koeficijentom iz grupe poslova I podgrupa VIII GKU-a", objašnjava Đurišić.

Navodi da toj grupi poslova pripadaju poslovi: hemičara, fizičara, biologa, tehnologa, sanitarnih hemičara, toksikoloških hemičara, defektologa, biohemičara, psihologa, socijalnih radnika, ekonomista, pravnika, inžinjera, sociologa, pedagoga za koje je po osnovu potrebne stručnosti i složenosti poslova utvrđen koeficijent od 11,91.

"Od strane predstavnika Odbora je posebno istaknuto da se zarada medicinskih sestara i tehničara uporedi i odredi srazmjerno zaradi doktora medicine i ljekara specijalista, sa razloga kako su istakli, da su medicinske sestre i tehničari ,,nosioci djelatnosti”. U dijalogu po iznijetim zahtjevima i pojašnjenjima vodilo se računa da isti budu razmotreni na način kojim se sagledava potreba uvećanja zarade, kojom prilikom im je predočeno da svaki posao sa sobom nosi svoju težinu i odgovornost, da su medicinske sestre i tehničari nezaobilazan dio zdravstvenog sistema, a posebno zdravstvene njege, te da se mora imati u vidu realno stanje i mogućnost upoređivanja koeficijenata medicinskih sestara i tehničara sa drugim zvanjima", kazao je Đurišić.

Na sastanku je, kako kaže, istaknuto da uvećanje zarada ne osporava Ministarstvo zdravlja, jer iste zavise od mogućnosti budžetskih sredstava države.

"Ministarstvo zdravlja je u prethodnom periodu uspjelo da u Budžetu države budu planirana sredstva za uvećanje zarade zaposlenim u zdravstvenom sistemu, koje su na zavidnom nivou u odnosu na zaposlene u drugim institucijama. U sklopu pojašnjenja prenijeli smo im utiske pacijenata u pogledu odnosa medicinskih sestara i tehničara prema pacijentima, koji su kvalifikovani kao njihova ,,pojedinačna neodgovornost”, te da je bilo bez uticaja za pojedine zaposlene da se i pored značajnih uvećanja njihove zarade u prethodnom periodu posveti dužna pažnja pacijentu, a što je za zdravstveni sistem neprihvatljivo", kazao je Đurišić.

Naglašava da je dio izjave i konstatacija na sastanku o odnosu medicinskih sestara i tehničara prema pacijentima, istrgnut iz konteksta vođene diskusije, a o osnovanosti i postojanju takvih ponašanja, ostavljaju da sudi i cijeni javnost.

"Takođe je istaknuto, da Ministarstvo zdravlja ne generalizuje pojedinačna ponašanja i odnos prema radu, već cijeni rad svakog zaposlenog u zdravstvenom sistemu, ali da osim prava i statusa zaposlenih za sistem su važna i prava i status pacijenata, zbog kojih zdravstveni sistem i postoji. Ministarstvo zdravlja je izrazilo spremnost kroz obećanje da će preduzeti konkretne aktivnosti na sprovođenje postupka za usklađivanje i uvećanje zarade medicinskih sestara i tehničara, kao i drugih zdravstvenih radnika za koje je u dosadašnjoj primjeni u GKU prepoznato da njihove zarade u pogledu složenosti  nijesu vrednovane odgovarajućim koeficijentom", tvrdi Đurišić.

No, kako kaže, bez obzira na izraženu spremnost Ministarstva da sprovede postupak kojim će se definisati uvećanje zarade medicinskih sestara i tehničara, predstavnici Odbora medicinskih sestara i tehničara su na sastanku izjavili da će ponovo organizovati protest.

"Na tu njihovu izjavu, kao predstavnik Ministarstva zdravlja sam im saopštio da je pravo na protest pravo koje proizilazi iz brojnih priznatih ljudskih prava, te da Ministarstvo zdravlja ne želi i ne može osporavati Ustavom zajemčena prava i slobode građanina, koja se  mogu ograničiti samo zakonom, u obimu koji dopušta Ustav i u mjeri neophodnoj da bi se u otvorenom  i slobodnom demokratskom društvu zadovoljila svrha zbog koje je ograničenje dozvoljeno. I ovaj stav Ministarstva je izvučen iz konteksta i prezentovan od strane Odbora na način da ,,mogu protestvovati do sjutra, jer se oni ne boje naših protesta i ne popuštaju pod bilo kakvim pritiskom”, a što ne odgovara iznijetom stavu na sastanku", kazao je Đurišić.

O svim njihovim zahtjevima, a bez obzira na netačnost navoda, Ministarstvo zdravlja će, poručuje Đurišić, nastaviti postupak realnog sagledavanja stanja i potreba i predložiti odgovarajuće uvećanje zarada.

"Date izjave ne odgovaraju toku i svrsi sastanka, pa se stiče utisak da je ovakav način njihovog saopštenja i ponovne organizacije protesta usmjeren na postizanje nekih drugih ciljeva, jer je Ministarstvo zdravlja izrazilo spremnost za preduzimanje aktivnosti za uvećanje koeficijenata, a što je u ovom momentu za predstavnike Odbora manje važno od skrivenih namjera i ciljeva koje oni žele postići, pa i organizacija novih protesta. Obzirom da na strani Ministarstva postoji iskazana spremnost za vođenje dijaloga i razmatranje zahtjeva u pogledu povećanja zarada, a da je za predstavnike Odbora to manje bitno, postavlja se pitanje ,,koja je granica za zadovoljenje pojedinačnih interesa?” ", zaključuje Đurišić u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније