Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ A.B. ]

31. 07. 2023. 12:48 >> 13:04

PREDSJEDNIK SAVJETA ASK

Radulović tvrdi da su institucije vršile pritisak na ASK

Članovi Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) ojačali su nezavisni institucionalni položaj te institucije i značajno unaprijedili njenu autonomnost, nepristrasnost, profesionalnost i efikasnost u radu, uprkos snažnim političkim i partijskim pritiscima, saopštio je predsjednik Savjeta ASK Momčilo Radulović.

On je, povodom završetka mandata članova ovog sastava Savjeta, kazao je da je stanje koje su zatekli u ovoj instituciji 2019. godine najbolje definisano u tadašnjim izvještajima Evropske komisije, ali i drugih međunarodnih organizacija i institucija.

Radulović je ukazao i da su imidž i reputacija u opštoj javnosti, koordinacija sa akterima civilnog društva, kao i odnosi sa medijima, bili na izuzetno niskom nivou.

"Sve to su bili djelovi negativne slagalice koja je reflektovala sliku Agencije kao najveće prepreke za napredovanje Crne Gore u Poglavlju 23 pregovora sa EU. Izazov pred Savjetom je bio izuzetno velik i težak. Međutim, članovi Savjeta su imali dovoljno lične i profesionalne odgovornosti, znanja i iskustva da preduzmu snažne reforme u ovoj instituciji", naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, menadžment ASK-a koji su zatekli 2019. godine nije bio voljan da sarađuje na implementaciji reformske agende.

"Zbog toga smo u julu 2020. godine izabrali novu direktorku ove institucije, čiji je novi tim veoma brzo počeo da sprovodi sve reformske zahtjeve Savjeta, ali i da kreira nove inicijative kojima je započeta reforma Agencije dodatno unaprijeđena. U reformi Agencije za sprječavanje korupcije smo željeli da imamo podršku Vlade, Skupštine, tužilaštva i sudstva Crne Gore", rekao je Radulović.

Ukazao je da je ta pomoć izostala i da su, za protekle četiri godine od većeg dijela ovih institucija, dolazili i značajni pritisci na nezavisnot i autonomiju Agencije

"Ipak, bili smo odlučni i odoljeli smo izuzetno snažnim političkim i partijskim pritiscima. Fokusirali smo se na saradnju sa civilnim sektorom, medijima i međunarodnim partnerima. Ojačali smo nezavisni institucionalni položaj Agencije i značajno unaprijedili njenu autonomnost, nepristrasnost, profesionalnost i efikasnost u radu“, kazao je Radulović.

Rekao je da je ASK imala status najlošije ocijenjenih subjekata u 2019. godini, nakon čega je sproveden veliki broj reformi i značajno su unaprijeđene efikasnosti i nezavisnosti u radu ove institucije.

„Savjet Agencije sa ponosom može da se pozove na činjenicu da je u julu 2023. godine, za samo četiri godine, ova institucija među najbolje ocijenjenima od strane svih relevantnih međunarodnih partnera, ne samo na nivou Crne Gore, već i regiona Jugoistočne Evrope“, naveo je Radulović.

Kazao je da danas, druge slične institucije i agencije iz regiona preuzimaju iskustva, znanja i dostignuća ASK, navodeći da ta institucija postaje svetionik u sistemu prevencije i borbe protiv korupcije, kako u Crnoj Gori, tako i na regionalnom i međunarodnom planu.

„Da bi tako i ostalo, pored podrške međunarodnih partnera, ASK u budućnosti mora dobijati podršku i od strane drugih institucija Crne Gore i to je prepoznato u nizu međunarodnih izvještaja. Mi se nadamo da će i predstavnici Vlade, Skupštine, sudstva i tužilaštva Crne Gore prepoznati potencijal zajedničkog djelovanja u prevenciji i represiji korupcije“, rekao je Radulović.

Smatra da primjer uspješne reforme ASK treba da postane putokaz i za reforme drugih institucija i ukupnu vladavinu prava u Crnoj Gori.

„Uz puno napora i borbe, Savjet Agencije, ali prije svega njen menadžment i službenici ove institucije pokazali su - da ukoliko ima volje, ima i načina da se reforme sprovedu. Temeljno, efikasno i odlučno“, zaključio je Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније