Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М.

02. 06. 2023. 09:00 >> 09:53
3

RADULOVIĆ

"Od nove vlade zavisi može li Crna Gora u EU 2025. godine"

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović kazao je da će ostvarenje ambicije da se Crna Gora pridruži Evropskoj uniji do 2025. godine zavisiti od nove vlade, odnosno koliko će novi akteri raditi na oživljavanju reformi. Poručio je da se nada da će biti političke zrelosti kod onih koji dobiju povjerenje na izborima i da će se formirati vlada koja je odgovorna i kompetentna, koja će iskreno da želi Crnu Goru u Evropsku uniju. 

Radulović smatra da je moguće da za pet godina da postanemo članica Evropske unije  ukoliko bude političke zrelosti.

"Sve zavisi od rezultata izbora, onda od toga kako će se akteri koji budu dobili najviše povjerenja odnositi prema formiranju vlade, a onda kako će ta vlada raditi, hoće li ona raditi u pravcu ponovnog oživljavanja, prvo strukture za pregovaračke procese, a drugo pravljenje ozbiljnog tima, da se pokrenu svi elementi u strukturi koji su zastali u procesu pregovaranja, pa i da se značajnije iskoriste fondova, i kada detaljno ispunimo sve što se traži od nas, tek onda ćemo imati i političko pravo da tražimo da u narednih pet godina postanemo članica Evopske unije", kazao je Radulović.

Naglasio je da se nada da će biti političke zrelosti kod onih koji dobiju povjerenje na izborima i da će se formirati vlada koja je odgovorna, kompetentna i koja će iskreno da želi Crnu Goru u Evropsku uniju. 

Radulović je komentarišući plan rasta za Zapadni Balkan koji je nedavno predstavila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Forumu u Bratislavi, istakao je da i dalje imamo konstantnu praksu pojedinih stuktura u Evropskoj uniji da se određeni strateški planovi vezani za Zapadni Balkan donose bez značajnog uticaja ili uz veoma malo konsultovanja sa akterima sa Zapadnog Balkana.

"Niko sa Zapadnog Balkana nije dovoljno konsultovan, počev od cijelog društva pa sve do vladinih struktura, i dalje imamo konstantnu praksu određenih stuktura u Evropskoj uniji da se određeni strateški planovi vezani za Zapadni Balkan donose bez značajnog uticaja ili uz veoma malo, neznanatno konsultovanja sa akterima sa Zapadnog Balkana", kazao je Radulović gostujući u emisiji "Dobro jutro Crna Goro". 

Istakao je da ukoliko zaista neko zaista želi da ima partnera onda to podrazumijeva komunikaciju i zajedničko strateško planiranje, ili makar uvažavanje onih prioriteta na koje ukažu parnetri.

"Mislim da se to ni ovog puta nije desilo. Ovo nije napredovanje, već u jednoj mjeri nazadovanje u odnosu na ono što su bila naša očekivanja", poručuio je Radulović.

Na Zapadnom Balkanu je, ističe, u cijelom nizu zemalja došlo do stagnacije ili nazadovanja.

"Prvo u našoj zemlji je došlo do nazadovanja. Ono što vidimo u Srbiji, teško nazadovanje u domenu ljudskih prava i sloboda, to je nešto što se nije planiralo. I u Sjevernoj Makedoniji takođe je politička krizu, u Albaniji zastupljena je vrlo aristokratska struktura, kriza je između Kosova i Srbije, u Bosini i Hercegovini je prisutna kriza sistema, mi smo svjesni svojih negativnih strana", kazao je on.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније