Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

ртцг.ме [ M.V. ]

23. 08. 2023. 06:49 >> 06:49

KOPITOVIĆ

"Sumnjive poslove da ispita inspekcija za javne nabavke"

Član Odbora direktora Sportskih objekata Podgorica Ivan Kopitović kazao je da je otvorena Pandorina kutija kada su u pitanju zloupotrebe u tom preduzeću. On je naveo da je prije mjesec dana obavijestio i Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK) o slučaju bivšeg poslanika DPS-a Božidara Vuksanovića i njegovom evidentnom prekršaju i pokušaju skrivanja prihoda nakon smjene vlasti 30. avgusta 2020. godine. Istakao je da je Vuksanović u trenutku dok je radio "na daljinu” kod svog kuma Vojislava Markovića, ranijeg direktora Sportskih objekata, prihodovao preko 1.000 eura svakog mjeseca primao još dvije penzije.

"Drago mi je što sam otvorio Pandorinu kutiju pa tako i Akcija za socijalnu pravdu potvrđuje moju priču o kojoj sam prije mjesec dana obavijestio i Agenciju za sprečavanje korupcije o slučaju Božidara Vuksanovića i njegovom evidentnom prekršaju i pokušaju skrivanja prihoda nakon smjene vlasti 30.avgusta 2020. i nakon njegove smjene sa mjesta direktora Pošte", kazao je Kopitović. 

Istakao je da je Vuksanović "u trenutku dok je radio "na daljinu” kod svog kuma i prihodovao preko 1.000 eura svakog mjeseca, uz to je primao još dvije penzije, a bio je dužan da dvije godine nakon prestanka javne funkcije obavještava ASK o prihodima i imovini. "I njegov pokušaj demantija u medijima bio je klasično neznanje sive eminencije DPS-a", naglasio je Kopitović.

"Desna ruka mu bio Vojislav Marković"

"Saradnja kumova datira još od davnih dana pa ako se malo više zagrebe po površini dolazimo da nespornih činjenica. Dok je Vuksanović bio direktor u policiji, carinama i Dječijem savezu pogađajte ko je bio njegova desna ruka - Vojislav-Vojkan Marković. Nakon što je kum ostao bez funkcije glavnog šerifa u Pošti, po onoj staroj "kum nije dugme” sa druge strane se javio kum Marković pa je istog udomio kao vrsnog sportistu u sportskim objektima, ali umjesto da doprinosi borilačkim vještinama ovaj multipraktik iz redova DPS-a je šetkao stadionom malih sportova i doprinosio razvoju stadiona koji nema ni upotrebnu dozvolu", napisao je Kopitović na Fejsbuku. 

Naveo je da se onda "brzim korakom spuštao do Venoma kako bi vidio na koji način bi mogao doprinijeti bržem rashlađivanju rekreativaca u vrelim ljetnim danima na užarenoj gumi vještačkog terena".

I sve to, objašnjava Kopitović, na predlog inspektora Markovića čije nekadašnje kolege "inspektori su me upoznali možda i sa tragikomičnom naredbom tadašnjeg policajca Markovića koji je naredio kolegama - inspektorima da se drže radnog vremena i provode ga u kancelariji jer je primijetio da kolega nema u kancelarijama".

"Vrlo čudno, za inspektore. Tako revnosan i pažljiv, inspektor Marković nije bio dok su predstavnici mjesnog odbora DPS-a sa Zabjela, koji su između ostalog napredovali od portira do referenata za javne nabavke (bez licence), vrijeme provodili umjesto u kancelarijama na terenu, bilbordima i mjesnim odborima", navodi Kopitović. 

Ističe da "dok su higijeničarke provodile godine i godine na ugovore o djelu, a na šta mu je pažnju skrenuo i partijski kolega i mentor Zoran Jelić u izvještajima DRI, Marković se nije libio da u firmi na čijem čelu se nalazi rukovodeća mjesta dobiju i sestra i snaha".

"Pa i dok je gospođa Perović (direktorica ASK-a) prelazila kilometre u službenom BMW-u zaboravila je da upozori da imamo toliko sukoba interesa u Sportskim objektima da je moguće da ti sukobi prerastu u rat koliko ih je bilo...Pa je tako dok je bio na čelu Skupštine VPK Budućnost - najbliži član porodice mu je pokrivao rukovodeću poziciju u tom klubu kojem je osnivač preduzeće na čijem čelu se nalazi upravo on. I ako to nije sukob interesa sa prve stranice udžbenika sa Pravnog fakulteta onda ne znam šta je", navodi Kopitović. 

Ističe da se u toj firmi dogodila situacija i da je predstavnik osnivača u prethodnom Odboru direktora bilo lice koje već radi u toj firmi, iako po Statutu predstavnici zaposlenih imaju pravo na jedno lice u OD.

"Rješavanje stambenog pitanja po povlašćenim uslovima"

U prethodnom OD imali su dva, kaže Kopitović i dodaje da je jedno lice od njih bio je i visoki funkcioner SD-a Alen Mandić.

"Markovićevo službovanje ostaće upamćeno po velikom broju tužbi za mobing, veliki je broj tužbi radnika po raznim osnovama, ali i po rješavanju stambenog pitanja po povlašćenim uslovima. To ništa ne bi bilo sporno da Marković nije to pravo iskoristio jednom u Dječijem savezu, pa onda u Sportskim objektima a da je njegov šef Ivan Vuković uspio da pobijedi na izborima i svog piona Markovića rasporedi, recimo, u Muzejima možda bi Marković uspio i po treći put da riješi stambeno pitanje po povlašćenim uslovima", objašnjava Kopitović. 

Ističe da ono što već izaziva ozbiljan stepen sumnje jeste i da je apsolutni rekorder u javnim nabavkama - firma za bravariju iz Podgorice sa sjedištem na Koniku koja je imala godišnje prilive u saradnji sa Sportskim objektima između 150.000 i 200.000.

"Mislim da bi joj pozavidjele i najjače firme u gradu i državi, ali već uvidom u CRPS bilo je evidentno da taj stepen sumnje biva sve veći nakon što je utvrđeno da ta firma ima obrt u jednoj godini od preko 800.000 eura a da prijavljuje dobit vrlo malu od par hiljada eura. Oni koji prate javne nabavke i način na koji se isisavaju novci građana ne treba da budu mnogo u tom poslu a da ne vide da je riječ o stepenu osnovane sumnje u mogućnost da se radi o postojanju određenih krivičnih djela, pa će tako pod lupom Inspekcije za javne nabavke biti upravo i ta firma", ističe član Odbora direktora sportskih objekata Podgorica. 

Ističe da ga čudi i od "predsjednika nekadašnjeg UO Veska Lekića, bivšeg šefa Uprave za sprečavanje pranja novca koji je dozvolio sebi da "proguta” veliki broj zakulisnih radnji za koje je na svim sjednicama UO Marković krivio članove odbora koji su glasali za njegove predloge".

"Da ne pominjem sve ono što sam već iznio, pa čak i to da je Vesko Lekić isplatio Vojkanu Markoviću jednu neto platu na ime neiskorištenog godišnjeg odmora u prošloj godini, iako je znao da je to suprotno Zakonu o radu, pa evo im prilike da se međusobno dogovore, ko je kriv? Treća strana će krivca tražiti, a oni neka i dalje žive u onoj DPS-voj maksimi i stihu čuvene pjesme - zar je važno ko je kriv", zaključuje Kopitović. 

Podsjetimo, nekadašnji direktor Pošte Crne Gore Božidar Vuksanović krajem juna 2021. godine zaključio je prvi šestomjesečni konsultantski ugovor za neto iznos od 1.000 eura na mjesečnom nivou, i to u podgoričkom preduzeću "Sportski objekti". To su tvrdnje organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP). Iz te NVO navode da je Vuksanović u jednom trenutku u isto vrijeme primao dvije penzije i konsultatsku naknadu u sportskim objektima. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније