Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

28. 08. 2023. 16:05 >> 16:05
2

MINISTARSTVO PROSVJETE

"Sa platforme crnogorski jezik nestao zbog tehničkog problema"

Ministarstvo prosvjete nije moglo uticati na bilo koji način na tehničke probleme koji su u nadležnosti Mickrosofta i njihove platforme Learning Passport, a tiču se navodnog brisanja crnogorskog jezika sa sajta Digitalne škole Ministarstva prosvjete, saopšteno je iz tog resora.

"Tokom poslednjeg redovnog update-a Learning Passport platforme koji je sproveden na globalnom nivou, došlo je do automatskog brisanja naziva crnogorskog jezika, šta je ukazano timu Microsoft-a, i očekuje se da ta, ali i neke druge uočene greške koje se tiču funkcionalnosti, budu u najskorijem roku ispravljene", piše u reagovanju Ministarstva prosvjete na tvrdnje Fakulteta za crnogorski jezik.

Ističu da se na korekciji ovih tehničkih problema intenzivno radi u saradnji sa UNICEF-om i Microsoftom.

"Vjerujemo da će uskoro biti otklonjene", poručuju iz Ministarstva. 

Podsjećaju da je koncept Digitalna škola kreiran 2020. godine, a da je u decembru 2021. godine dopunjen sa dijelom za samostalno online učenje za djecu, nastavnike i roditelje a koje se zove Digionica.

"Digitalna škola služi za učenje, nastavu, komunikaciju i saradnju u digitalnom okruženju. Ona je osmišljena na način da objedini resurse za učenje za djecu i adolescente, roditelje, staratelje, vaspitače, nastavnike i druge profesionalce u obrazovnom sistemu.
Platorma sadrži dva ključna segmenta i to otvoreni dio koji je pristupačan za sve korisnike i na kome se nalaze osnovne informacije o Digitalnoj školi, resursi za korišćenje Teams-a, različita uputstva za korisnike i Novosti i druge korisne informacije", ističu iz Ministarstva.

Drugi dio je Digionica, odnosno “digitalna učionica,” kojoj korisnici (djeca, roditelji, nastavnici) mogu pristupiti preko edu.me adrese.

Na Digionici se nalaze kvalitetni i inkluzivni sadržaji za učenje. Digionica je zasnovana na Learning Passport konceptu, koji su razvili na globalnom nivou UNICEF i Microsoft i koji se koristi u 20-tak država širom regiona i svijeta.

"Jednostavnim pregledom portala može se uočiti da otvoreni dio platforme za učenje ima varijantu na engleskom i crnogorskom jeziku.
Koncept Learning Passport su razvili UNICEF i Microsoft na globalnom nivou. Tehnički aspekti njegovog razvoja i funkcionalnosti su u domenu rada Microsofta i odvijaju se na globalnom nivou u saradnji između Microsoft-a, UNICEF-a i zemalja korisnica Learning Passport platforme. Iz dana u dan, funkcionalnosti Digionice se unapređuju i ponosni smo što je i Crna Gora tome dala doprinos kroz niz aktivnosti", dodaje se. 

Korisnički interfejs Digionice bio  je dostupan na crnogorskom, na latinici i ćirilici, i albanskom i engleskom jeziku.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније