Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б. - R.B.

30. 08. 2023. 11:26 >> 13:50

NEOPHODNO DRUGO RJEŠENjE

Kad istekne pritvor, maloljetnike šalju u "Ljubović"

Direktorica Centra za djecu i mlade "Ljubović" Nina Delević ističe da bi pitanje pritvora maloljetnika koji naprave teška krivična djela trebalo rješavati na drugačiji način, a ne upućivanjem u ovu ustanovu.

Pitanje adekvatnog tretmana maloljetnika koji počine neko teško krivično djelo aktuelizovao je slučaj maloljetnog L.H. koji je bio smješten u Centar "Ljubović" iz kojeg je pobjegao i u međuvremenu počinio novo krivično djelo. Nakon novog hapšenja Osnovni sud u Podgorici mu je odredio pritvor u trajanju od 30 dana u Istražnom zatvoru.

Delević naglašava da ta ustanova nije preduzimala nove mjere bezbjednosti u odnosu na L.H. s obzirom na to da za sada nije ponovo upućen kod njih.

"Odluka da se L. H. vrati u JU Centar "Ljubović" još uvijek nije donesena. Iz saopštenja koje je juče dao ODT određen mu je pritvor u trajanju od 30 dana zbog krivičnog djela krađa, za koje se sumnjiči da je počinio nakon bjekstva iz Centra", naglašava Delević.

Kako objašnjava, u nedostatku ustanova koje bi primile takve prestupnike, dolazimo do toga da nakon isteka pritvora od maksimalnih 60 dana za maloljetnike, skoro svi počinioci teških krivičnih djela završe u JU Centar "Ljubović".

"Rješavanje ovog pitanja trebalo bi tražiti kod drugih nadležnih institucija i Vlade, imajući u vidu da Zakon o postupanju prema maloljetnicima iste predviđa, ali ih država ne posjeduje", naglašava Delević.

Direktorica Centra objašnjava da imajući u vidu da ove situacije kao sa L.H. nijesu česte, te da je prethodni sličan slučaj bio 2019. godine, ta ustanova se nije obraćala Vladi ni ministarstvima sa predlogom da se uvode neke nove mjere nadzora u "Ljuboviću", niti za obezbjeđivanjem posebne ustanove za takve prestupnike, jer to i nije dio koji se tiče rada ove ustanove koja je, kako kaže, prvenstveno ustanova socijalne i dječje zaštite.

"Mi smo ustanova nezavodskog tipa, a prevashodno ustanova socijalne i dječje zaštite, kojoj je resorno Ministarstvo rada i socijalnog staranja, tako da adresa sa koje je trebala i treba ići inicijativa za otvaranje posebne ustanove za smještaj maloljetnika koji počine teška krivična djela, je Ministarstvo pravde koje je i donijelo pomenuti zakon", objašnjava Delević.

Podsjećamo, maloljetnom L. H. (2006) određeno je zadržavanje zbog osnovane sumnje da je 23. avgusta, u ranim jutarnjim časovima, opljačkao prodavnicu na Starom aerodromu u Podgorici. L. H. je uhapšen u petak veče u podgoričkom naselju Konik, tri dana pošto se samovoljno udaljio iz Centra za djecu i mlade "Ljubović". On je 5. avgusta u "Ljubović" smješten po rješenju Višeg suda, nakon što je prethodno 60 dana proveo u pritvoru.

Pritvor i mjera privremenog smještaja određeni su zbog sumnji da je taj maloljetnik početkom juna ubio stariju ženu i njeno beživotno tijelo prekrio drvenim otpadom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније