Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Милица Капа [ TVCG ]

08. 09. 2023. 20:02 >> 06:34
1

UDALjAVANjE MALOLjETNIKA

Policajci u "Ljuboviću" nemoćni, rješenje ni na vidiku

Još jedan maloljetnik osumnjičen za teško krivično djelo samovoljno je napustio Centar za djecu i mlade Ljubović. S obzirom na to da policija nema zakonsku obavezu da obezbjeđuje tu ustanovu, postavlja se pitanje - šta dalje?

Sagovornici TVCG rješenje vide u ustanovi gdje bi takvim osobama bilo ograničeno i kretanje.

Osim toga, kažu, treba mijenjati i zakon.

Maloljetnici osumnjičeni za teška krivična djela, nakon mjesec boravka u Istražnom zatvoru, po sili zakona, moraju biti smješteni u Centar Ljubooviić.

To ne bi bio problem, da ova institucija nije otvorenog tipa, pa je policija nedavno tragala za sedamnaestogodišnjakom osumnjičenim za teško ubistvo, koji se samovoljno udaljavao više puta. 

Da iz Centra za djecu i mlade može da izađe ko poželi pokazao je još jedan slučaj samovoljnog udaljavanja maloljetnog lica.

Tako je osobi osumnjičenoj za trgovinu ljudima, ovo treći put da napušta Ljubović u potrazi za slobodom.

A tako nešto ne dešava se prvi put.

Nina Delević iz Centra Ljubović problem vidi u tome što ne postoji ustanova gdje bi maloljetnim počiniocima teških krivičnih djela bilo ograničeno u kretanje.

"Ako imamo situaciju da se ta korisnica tri puta udaljava u mjesec dana, na Centru za socijalni rad je da preispita da li je takav oblik adekvatna. De fakto nije jer se korisnica konstantno udaljava. Tako da smo imali situaciju da se izvršilac teškog djela ubistvo samovoljno udaljio. Mi nismo ustanova gdje bi on trebao biti smješten", dodala je ona. 

Tim prije što zaštitari u Ljuboviću nemaju ovlašćenje da primjenjuju silu. To bi imala policija koja, s druge strane, nema zakonsku obavezu da obezbjeđuje ovaj Centar.

Ivana Đođić iz Građanske alijanse kaže da postoji ralna potreba da policija obezbjeđuje institucije. 

"Kao što vidim, ne obezbjeđuje. Međutim, to se mora zakonski uskladiti", istakla je ona. 

Đođićeva navodi da treba da se izmijeni zakon koji uređuje postupanje prema maloljenticima u krivičnom postupku.

Osim Centra Ljubović, policija nema obavezu da obezbjeđuje ni ustanove poput suda, tužilaštva,škola... Pa dok je vršnjačko nasilje jedan od većih problema u društvu, u školskim dvorištima nema policajaca, zaduženih za red i mir. A bilo ih je ranije.

Dijana Laković iz OŠ „Radojica Perović" kaže da roditeljska zajednica i nastavnici žele slično rješenje.

"Ukoliko škola vidi problem ili se desi, policajci su onda obilazili. Nisam sigurna da je bilo preventivnih obilazaka", zaključila je ona. 

A najvjerovatnije će, tek od naredne školske godine, opet zbog nepostojanja zakona, radi prevencije nasilja, biti angažovani asistentni umjesto policajaca.

S obzirom na to da nijesmo dostigli stepen da možemo bez njih, Lakovićeva apeluje na policiju da češće kontrolišu školska dvorišta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније