Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ A.B. ]

29. 08. 2023. 16:50 >> 17:11
3

ISTRAŽIVANjE CGO

Mladi u CG žive sa roditeljima do 33. godine

Čak 62 odsto mladih u Crnoj Gori živi sa roditeljima, a po prosjeku se osamostaljuju tek sa navršene 33 godine života.

To piše u studiji Centra za građansko obrazovanje (CGO) pod nazivom "Mladi između marginalizacije, radikalizacije i potencijala".

Kako je kazao Nikola Mirković, saradnik na programima u CGO-u i jedan od autora studije, to što se mladi osamostaljuju tek sa navršene 33 godine života je prilično kasno uporedno gledajući statistike u Evropi.

"Mladi, ipak, navode da imaju dobar odnos sa roditeljima", dodao je on. 

Većini mladih ljudi u Crnoj Gori je najvažnije da budu nezavisni, da preuzmu odgovornost, da budu vjerni (partneru, prijateljima, poslodavcu) i da imaju prijatelje.

Slijedi profesionalno ostvarivanje, odnosno karijera, a zatim zasnivanje porodice.

Dobro obrazovanje i dobar izgled pozicioniraju se po sredini, a zdrava ishrana i bavljenje sportom su u drugoj polovini prioriteta.

Mladi navode i da im je najmanje važno da budu aktivni u politici, a učestvovanje u građanskim akcijama, odnosno inicijativama, takođe, nije popularno kod ove populacije.

Distanca prema korisnicima alkohola

Mirković je dodao da mladi u Crnoj Gori iskazuju jaku socijalnu distancu prema korisnicima psihoaktivnih supstanci i alkohola.

Tu je i distanca prema HIV pozitivnim osobama, ali i LGBTIQ osobama što ukazuje na prisustvo homofobije među ovom grupacijom.

Nezainteresovani za politiku, najmanje vjeruju partijama 

Među mladima u Crnoj Gori prevladava nezainteresovanost za politiku, što prati i stav da njihov glas nema značajan uticaj na djelovanje institucija.

Prema riječima asistenta na projektima CGO Nikole Obradovića, njihovi interesi malo ili nijesu uopšte zastupljeni u politici.

"Osim toga, mladi najmanje vjeruju političkim partijama, Vladi i Skupštini. Kod mladih u Crnoj Gori je izražena percepcija da se političke odluke često donose bez uzimanja u obzir perspektive mladih i njihovih specifičnih potreba“, zaključio je on.

Mladi navode i da im je najmanje važno da budu aktivni u politici, a učestvovanje u građanskim akcijama, odnosno inicijativama, takođe, nije popularno kod ove populacije.

Ppreko trećine mladih cijeni da su se u izvjesnoj mjeri osjećali diskriminisano zbog svojih političkih uvjerenja.

"To je konstanta u odnosu i na ranija istraživanja, a nešto manje od trećine na osnovu svoje vjeroispovjesti, ili zbog svog materijalnog položaja,“ ukazao je Obradović.

Provode slobodno vrijeme uz društvene mreže, manje okrenuti volontiranju

Mladi u Crnoj Gori slobodno vrijeme najviše provode koristeći društvene mreže, slušajući muziku, a zatim sa porodicom ili u druženju sa prijateljima.

S druge strane, najmanje vremena su okrenuti volontiranju u različitim inicijativama, organizacijama, i u aktivnostima u okviru omladinskih krugova, pokazuje studija CGO. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније