Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ rtcg.me ]

15. 09. 2023. 23:56 >> 00:44

OSNOVNI SUD

Država tužila Katnića, traži 11.500 eura

Država Crna Gora tužila je bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića za 11.525,67 eura radi regresne naknade, na ime isplaćene nematerijalne štete usljed povrede prava na psihički integritet, prava na čast, ugled, na zaštitu privatnog života, prava na dostojanstvo, prepisku, lične zapise, kao prava ličnosti advokatima Goranu Rodiću, Siniši Gazivodi i Mariji Radulović. To je saopšteno iz Osnovnog suda u Podgorici. 

"Do povrede navedenih prava imenovanih advokata došlo je usljed objavljivanja saopštenja i pratećeg dokumenta na internet stranici Specijalnog državnog tužilaštva 17.jula 2017.godine, pod nazivom "Specijalno državno tužilaštvo predstavlja oblike specijalnog rata", a što je utvrđeno pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Podgorici", piše u saopštenju. 

Navodi se i da je održano ročište. 

"Održano je danas pripremno ročište na kojem je odlučeno da će se u dokaznom postupku izvesti pisani dokazi koji su dostavljeni i izvršiti uvid u spise predmeta koji su povezani sa navodima iz tužbe, dok će o predlozima da se tuženi Milivoje Katnić sasluša u svojstvu parnične stranke i da se izvrši ekonomsko finansijsko vještačenje, naknadno odlučiti", piše u saopštenju.

Podsjetimo, sud u Podgorici donio je prošle godine pravosnažnu presudu kojom je utvrđeno da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) povrijedilo osnovna ljudska prava advokatima Goranu Rodiću, Siniši Gazivodi i Mariji Radulović.

Ovu informaciju objavili su pomenuti advokati u zajedničkom saopštenju.

"Imajući u vidu da su crnogorski mediji detaljno izvještavali o saopštenju i pratećem dokumentu pod nazivom "Specijalno državno tužilaštvo predstavlja oblike specijalnog rata", a koje je Specijalno državno tužilaštvo dana 17.jula 2017. godine, objavilo na svojoj internet stranici, upoznajemo vas da je u vezi sa istim Osnovni sud u Podgorici po našoj tužbi donio pravosnažnu presudu. U sudskom postupku pravosnažno je utvrđeno da je SDT takvim nezakonitim postupanjem advokatima Goranu Rodiću, Siniši Gazivodi i Mariji Radulović povrijedilo osnovna ljudska prava i to: pravo na psihički (duševni) integritet, pravo na čast, pravo na ugled, pravo na zaštitu privatnog života, pravo na dostojanstvo i pravo na prepisku i lične zapise, kao prava ličnosti. Znači, pravosnažno je utvrđeno da su nam povrijeđena osnovna ljudska prava zaštićena Ustavom, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i zakonom", ističe se u saopštenju advokata iz prošle godine.

Oni su uz saopštenje tada dostavili i presudu Osnovnog suda u Podgorici od 13. aprila 2021. godine, dopunsku presudu istog suda od 22. septembra 2021. godine i presudu Višeg suda u Podgorici od 18. januara 2022. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније