Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б. [ Mina ]

20. 09. 2023. 20:16 >> 20:16
2

ZADOVOLjAVAJUĆA DINAMIKA

Ibrahimović obišao gradilišta na sjeveru

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, obišao je danas sa saradnicima gradilišta na sjeveru, kako bi se sagledalo trenutno stanje i ubrzala dinamika izvođenja radova na putnoj infrastrukturi.

Ibrahimović je obišao gradilište puta Lubnice-Jezerine i Rožaje-Špiljane, obilaznicu Rožaje, kao i radove na putnom pravcu Ribarevine-Berane, Kolašin-Mateševo i sanaciju potpornih zidova na putu Ribarevine-Dračenovac.

Najavio je da se naredne godine može očekivati početak radova na nova dva značajna putna pravca.

"Možemo očekivati početak radova na rekonstukciji magistralnog puta Berane-Rožaje, koji će biti finansijski podržan od Evropske investicione banke (EIB), kao i početak radova na rekonstrukciji regionalnog puta Most Zeleni-Vuča (dionica Biševo-Vuča oko 12 kilometara), čime će se nastaviti, kroz unapređenje putne infrastrukture, sa razvojem ovog dijela Crne Gore", rekao je Ibrahimović.

U ovoj godini je nastavljeno ili započeto sa realizacijom više projekata izgradnje i rekonstrukcije regionalnih i magistralnih puteva. Radovi su se realizovali na oko 260 kilometara regionalnih i magistralnih puteva i to 101 kilometar u sjevernoj regiji, 81 kilometar u centralnoj i 74 kilometra u primorskoj regiji.

Kada je u pitanju rekonstrukcija puta Berane – Kolašin, dionica Lubnice – Jezerine, radovi na tom gradilištu se realizuju zadovoljavajućom dinamikom. Građevinski i asfalterski radovi su u završnoj fazi, dok se uporedno izvode radovi na ugradnji elektro-mašinskih instalacija i opreme u tunelu, nakon čega predstoji ispitivanje i testiranje cjelokupne opreme.

Nastojanje svih subjekata uključenih u ovaj projekat je da se predmetni putni pravac osposobi za bezbjedan saobraćaj prije zimske turističke sezone.

Na obnovi magistralnog puta M-5 Rožaje – Špiljani, čiji je izvođač radova austrijska kompanija Štrabag, dinamika je ubrzana, ali još nije na zadovoljavajućem nivou.

Na gradilištu je prisutniji veći broj radnika, opreme, mašina, što je, uz bolju organizaciju rada, uticalo da se prethodnih dana intenziviraju radovi duž cijele trase.

"Za očekivati je da se do kraja mjeseca završi asfaltiranje svih dijelova trase, čime će se smanjiti negativne posljedice na život stanovnika ovog kraja i omogućiti lakše saobraćanje na ovom putnom pravcu", najavili su predstavnici Ministarstva.

Kada je riječ o rekonstrukciji magistranog puta Lepenac – Ribarevina – Poda – Berane, radovi se izvode na djelu od Ribarevine do Berana i dosadašnja dinamika na izvođenju radova je veoma zadovoljavajuća.

Kod rekonstrukcije puta Mateševo – Kolašin u dužini od devet kilometara, kako je objašnjeno, završeni su radovi na konstrukcijama, potpornim zidovima, kosinama, odvodnji i propustima.

Kada je u pitanju auto-put, u periodu od 1. jula do 19. septembra ove godine dionicom Smokovac – Mateševo prošlo je ukupno 859,07 hiljada vozila, odnosno skoro 11 hiljada dnevno.

Potpuni efekat i značaj auto-puta biće vidljiv nakon izgradnje narednih dionica, odnosno izgradnjom cjelokupnog auto-puta i povezivanje sa koridorima država u okruženju i Evropi.

U tom smislu, Ministarstvo kapitalnih investicija nastavlja sa aktivnostima koje za cilj imaju obezbjeđivanje uslova za nastavak izgradnje auto-puta, kako bi već do kraja ove godine nastavili sa izradom tehničke dokumentacije za naredne dionice, odnosno postupkom eksproprijacije za dionicu Mateševo-Andrijevica i obezbjeđivanjem uslova za izbor izvođača i početak radova naredne godine.

Takođe, u toku je procedura davanja u zakup zemljišta uz auto-put za potrebe izgradnje benzinske stanice i pratećih sadržaja-ugostiteljski objekat, čime će korisnici auto-puta već naredne godine imati mogućnosti da na odmorištu Gornje Mrke kvalitetnije provedu vrijeme koristeći pauzu u putovanju.a

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније