Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

27. 09. 2023. 08:26 >> 08:26

KATIĆ - RAJNKE

Želja da se saradnja sa Herceg Novim dodatno produbi

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajnke boravila je u zvaničnoj posjeti Opštini Herceg Novi, gdje je sa predsjednikom Stevanom Katićem razgovarala o više aktuelnih tema od značaja za grad, kao i o mogućnostima buduće saradnje.

Ovo je treći susret ambasadorke SAD i predsjednika Opštine Herceg Novi, prethodno 2019. i 2022. godine, u okviru kojeg je potvrđena volja obje strane za produbljivanjem saradnje.

Kako podsjećaju u saopštenju Opštine, sinoć je u Galeriji Josip Bepo Benković otvorena izložba kolekcije ikona iz 17, 18. i 19. vijeka, koje su uz pomoć sredstava Ambasade SAD konzervirane, očišćene i restaurirane.

Projekat je realizovao JU "Muzej Mirko Komenović" i Galerija "Josip Bepo Benković" kroz Ambasadorski fond za očuvanje kulturne baštine.

Rajnke je istakla da je podrškom koju je lokalna samouprava pružila u realizaciji ovog projekta, potvrđena posvećenost Herceg Novog očuvanju kulturnog naslijeđa, o čemu svjedoče i drugi primjeri – poput renovirane Kuće Nobelovca Iva Andrića, u kojoj je održan sastanak Rajnke i Katića tokom njene druge posjete gradu.

Predsjednik Katić je ambasadorku Rajnke uputio u niz infrastrukturnih projekata koji se sada sprovode na teritoriji Herceg Novog, poput izgradnje putne i vodovodne infrastrukture na Luštici, ali i o problemima sa kojima se Herceg Novi hronično nosi godinama: funkcionisanje Instituta “Dr Simo Milošević”, Bolnice Meljine, saobraćajne gužve u toku ljetnjeg perioda, komunikacija i koordinacija aktivnosti lokalnog i državnog nivoa.

Rajnke je istakla da je Ambasadi SAD želja da se saradnja sa gradom nastavi i dodatno produbi.

Sastanku su, iz Ambasade SAD, prisustvovale i zamjenica šefa Odjeljenja za medije, kulturu i obrazovanje Suzan Šefer i koordinatorka za programe razmjene i grantove, Milena Janketić, kao i potpredsjednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur, sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Mitar Kisjelica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније