Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ A.B. ]

29. 09. 2023. 16:37 >> 16:39
1

KOTOR

Godišnjica logora u Morinju, prisustvovao sekretar MVP

Delegacije Crne Gore i Hrvatske položile su danas vijence povodom obilježavanja 32. godišnjice uspostavljanja nekadašnjeg logora u Morinju i stradanja hrvatskih vojnika i civila.

Delegacije su predvodili državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Robert Markić i ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Markić je podsjetio da su šefovi diplomatija Crne Gore i Hrvatske, prvi put, 2021. godine zajednički položili vijenac u Morinju, što je bio važan korak i pokazatelj spremnosti Crne Gore za suočavanje sa prošlošću, onom, kako je istakao „na koju nijesmo ponosni, ali koju ne možemo i ne smijemo negirati“.

"Važno je da se sjećamo, da pamtimo, jer je to jedini način da se ne zaborave ratna stradanja. Važno je i da razvijamo kulturu sjećanja, odajući počast žrtvama, gradeći, tako, budućnost u kojoj se iste greške neće ponoviti“, ocijenio je Markić.

Odgovarajući na pitanja medija, te govoreći o načinima memorijalizacije i ploči postavljenoj 2022. godine, naglasio je da razlog njenog neriješenog statusa nije obilježavanje mjesta stradanja, već to što je postavljena bez, zakonom propisanih, saglasnosti nadležnih organa.

On je, danas u Morinju, podsjetio i da je regionalna saradnja stub crnogorske vanjske politike, te da je, kao članica NATO-a i zemlja koja je na putu da postane prva sljedeća članica EU, Crna Gora u obavezi da ukaže na put koji je bio pogrešan.

„Govoreći o prošlosti na koju nijesmo ponosni, pokazujemo da želimo da gradimo najbolje odnose sa susjedima, jer jedino kroz mir sa susjedima možemo imati mir u kući. Prisustvom ovdje to, dodatno, potvrđujemo i mislim da je to najvažnija poruka, koju smo prvi put poslali 2021. godine i koju šaljemo i danas. Sjećamo se prošlosti, jačajući, na taj način, temelje za bolju i sigurniju budućnost generacija koje dolaze“, zaključio je Markić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније