Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

03. 10. 2023. 16:46 >> 16:46

INVESTICIJA OD 420.000 EURA

Kotorski dom zdravlja dobio savremenu laboratoriju

Dom zdravlja Kotor od danas posjeduje najsavremeniju mikrobiološku laboratoriju, zahvaljujući kojoj će građanima biti dostupnije sve dijagnostičke procedure iz ove oblasti, a zaposleni imati dodatnu sigurnost i olakšan rad, saopšteno je na svečanom otvaranju rekonstruisanog Centra za mikrobiološku dijagnostiku u okviru Doma zdravlja Kotor.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić istakao je da ovakve laboratorije, kakvu od danas ima Dom zdravlja Kotor, predstavljaju prvu liniju odbrane u detektovanju novih slučajeva zaraznih bolesti, rezistencije na antibiotike, izbijanja infekcija koje se prenose hranom i vodom, kao i mogućih slučajeva bioterorizma.

Kako navode u saopštenju Ministarstva zdravlja, ukupna vrijednost adaptacije laboratorije u Domu zdravlja Kotor i nabavke nove opreme iznosi preko 423 hiljade eura, a sredstva je obezbijedila Evropska Unija, koja će kroz ovaj projekat na isti način u potpunosti opremiti još osam mikrobioloških laboratorija, za šta su opredijeli preko dva miliona eura.

Nove savremene laboratorije dobiće i domovi zdravlja u Beranama, Nikšiću, Cetinju, Kotoru, Ulcinju, Baru, Budvi, kao i Specijalna bolnica u Brezoviku.

"Ovakve laboratorije su i presudan faktor za kontrolu i prevenciju infekcija u zdravstvenim ustanovama, pa se na taj način utiče i na dobre ishode njege pacijenta. Upravo su bolja briga o pacijentima, veća kontrola infekcija i visokokvalitetni rezultati nadzora jedan od glavnih ciljeva koje želimo postići jačanjem mikrobioloških laboratorija u zdravstvenom sistemu Crne Gore", kazao je ministar Šćekić.

Cilj Vlade i Ministarstva zdravlja u prethodnom periodu, kako je naveo, bila su prioritetna ulaganja u infrastrukturne projekte, opremu, ali i kadrovsko jačanje svih ustanova, te se u tom smislu, u zdravstvenom sistemu Crne Gore trenutno sprovode projekti vrijedni preko 50 miliona eura.

"Samo u kotorski dom zdravlja tokom prethodne dvije godine uloženo je preko 230 hiljada eura za insfrastrukturu i medicinsku opremu. Zahvaljujući tim ulaganjima, ali i menadžerskim i organizacionim sposobnostima direktora Kumburovića, kao i posvećenom radu medicinskog osoblja, danas je Dom zdravlja Kotor jedna od respektabilnijih zdravstvenih ustanova u zemlji, koja svojim izgledom i kvalitetom pružanja usluga parira savremenim evropskim medicinskim centrima“, istakao je ministar Šćekić.

Direktor Doma zdravlja Kotor dr Igor Kumburović, naveo je da je površina koju mikrobiološka laboratorija zauzima veća u odnosu na ranije za 40m2, te sada iznosi blizu 200m2, a da je pored građevinskih radova, nabavljena i vrijedna medicinska oprema, s krajnjim ciljem da se mikrobiološke analize u našim laboratorijama rade na nivou razvijenih svjetskih centara. Na ovaj način, prema njegovim riječima, stvorili su se preduslovi da se započne i sa procesom akreditacije mikrobiloške laboratorije, koja je garant dostizanja visokog nivoa kvaliteta ovog vida dijagnostičkih procedura.

"Do kraja godine očekujemo završetak radova na adaptaciji zdravstvene stanice u Risnu, investicije vrijedne oko 150 hiljada eura, koju smo obezbijedili iz sopstvenih sredstava, budući da je naša ustanova ostvarila uštedu racionalnim korišćenjem sredstava opredijeljenih za tekuće troškove u 2022. godini", kazao je Kumburović.

Dodao je da predstoji renoviranje Centra za plućne bolesti i ATD, a što se tiče nabavke osnovnih sredstava, biće raspisan tender za nabavku dva vozila za potrebe Jedinice za patronažu i jednog ambulantnog vozila, budući da je dio voznog parka dotrajao. Procijenjena vrijednost ove nabavke iznosi 95 hiljada eura i realizovaće se iz sredstva Doma zdravlja Kotor.

U planu je nabavka senzora za automatsko otvaranje vrata prilikom detekcije pokreta na rampi, uz ulaz sa osobe sa invaliditetom.

Kumburović uputio je veliku zahvalnost Delegaciji Evropske unije na finansijskoj pomoći u ovom projektu, kao i Ministarstvu zdravlja i ministru Šćekiću, kako je kazao, na ukazanom povjerenju i kontinuiranoj podršci i lokalnoj samoupravi na čelu sa predsjednikom Opštine Vladimirom Jokićem, koja je njihov partner u sprovođenju svih aktivnosti, koje sprovode za dobrobit građana Kotora.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније