Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Драгана Шундић [ TVCG ]

11. 10. 2023. 20:01 >> 06:49
12

MEĐUNARODNI DAN DJEVOJČICA

Za sedam mjeseci 134 namjerna prekida trudnoće

Međunarodni je dan djevojčica. I dok zvaničnici poručuju da su žene ravnopravne s muškarcima, statistika u Crnoj Gori je poražavajuća. Zbog selektivnih abortusa i borbe za muške potomke, Crnoj Gori fali tri hiljade žena u reproduktivnom dobu. Projekcije Ministarstva zdravlja su da će za dvije decenije biti osam hiljada žena manje nego muškaraca. I zato se s razlogom postavlja pitanje - ko će rađati djecu?

Iako cijeli svijet doživljava evoluciju u svim segmentima nauke i života, u Crnoj Gori i dan danas živi jedna fraza, da je žensko dijete tuđa večera. Baš zbog toga i sličnih uvjerenja, žene odluče da uklone plod jer nije muški embrion. Medicina je napredovala, pa se prenatalni testovi koriste sve više.

"Ali se zloupotrebljava radi tih polno selektivnih abortusa što ima jako štetne posledice, i trenutne i udaljene", kazao je za TVCG načelnik GAK Srđan Medan. 

A posledice su već velike. Po podacima Ministrastva zdravlja, Crnoj Gori trenutno fali 3.000 žena u reproduktivnoj dobi, a projekcije su da će za  manje od 20 godina biti  8.000 žena manje nego muškaraca. Iz KCCG kažu da su za sedam mjeseci  2023. obavljena 134 namjerna prekida trudnoće.

Tačni podaci, međutim, koliko trudnoća je prekinuto zbog pola, ne postoje.  U poslednjih 20 godina u Crnoj Gori rođeno je 6.400 više dječaka nego djevojčica, što kako kaže demogfrafkinja Mileva Brajušković Popović, ostavlja posledice .

"Taj jaz će se reflektovati i da određeni broj muškaraca neće moći da nađe sebi partnerku, doci će do manjeg sklapanja broja brakova, to će se reflektovati na prirodni priraštaj", kaže Mileva Brajušković Popović.

I dok ima parova kojima prenatalni test služi da između ostalog saznaju i pol djeteta , Ana Popović ne spada u radoznale. Iz prenatalnog testa kaže, samo ju je zanimala informacija da je sa bebom sve u redu.

"Mi i dan danas imamo na mejlu rezultate prenatalnog testa gdje stoji pol djeteta, međutim  ni do dana današnjeg mi ne znamo pol, a nećemo ga znati ni do samo porođaja", kaže Ana.

A Dragani Šundić i njenom suprugu put do roditeljstva nije bio kratak.

"Mi smo jedva čekali da dobijemo dijete i kada sam saznala da nosim djevojčicu zaista smo bili najsrećniji na svijetu i zaista pol nam nije bitan, a kad sam je rodila slavili smo je kao da sam rodila 10 sinova", kaže Šundić.

Deset sinova ili deset djevojcica, trebalo bi da nam je isto. Ali kako kaže demografkinja, i dalje živimo u muškom svijetu gdje se preferira naslednik i to u mnogim slučajevima uskraćuje pravo na život ženskoj djeci.

"Jer zaista zvuči prilično nevjerovatno i poražavajuće kada u 21. vijeku treba da tražimo pravo na život nerođenih djevojčica i dječaka", kaže demokrafkinja.

A još nevjerovatnije zvuči da često forsiranje muškog djeteta dolazi od samih žena. Zato je edukacija kaže demografkinja neophodna, da iskorijeni negativnu  tradiciju našeg društva . U ime svih nerođenih djevočica, trebalo bi podići glas, da se nijedna majka  više ne odluči na abortus jer ne nosi muško, već da bude srećna što će moći da zagrli svoju ćerku.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније