Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal Analitika ]

29. 05. 2021. 07:17 >> 07:17
3

CEROVIĆ

Opsesija muškom djecom tipična za hijerarhijske zajednice

Postojanje i problem selektivnog abortusa ponovo je prije nekoliko dana aktiviran na javnoj sceni. Ovaj čin u bilo kojem modernom i demokratskom društvu može naići samo na osudu, ipak, u 21. vijeku još uvijek postoje brojna društva, među kojima je i naše, gdje se selektivni abortus, kod mnogih, i dalje opravdava. Ovo je naročito problematično za Crnu Goru jer se naša država bori i sa bijelom kugom, a podsjetimo samo da je prema posljednjim podacima MONSTAT-a, prošle godine rođeno 7.082, a preminulo je 7.278 osoba. Broj umrlih je za 196 veći od broja rođenih.

Prema riječima, kliničkog psihologa, komunikologa i poslovnog konsultanta Radoja Cerovića, naše društvo se suočava sa problemom čiji su korijeni mnogo dublji nego što se na prvi pogled čini.

Mačistička kultura i patrijarhalni sistem su svuda u svijetu prisutni u onim zajednicama u kojima su resursi deficitarni, preživljavanje upitno, a borba za teritoriju vodu i hranu oštra.

''Većina aktera u društvu koji se, s pravom, protive selektivnim abortusima nastupaju na bazi pretpostavke da je potrebno samo objasniti, reći ili učiniti ljude svjesnim. Međutim, najvjerovatnije postoje duboki instinktivni mehanizmi koji su ovdje u igri. Usudio bih se da pretpostavim da je fenomen opsesije muškom djecom tipičan za hijerarhijske zajednice tj. zajednice, kulture i društva u kojima društveno i ekonomsko raslojavanje ili siromaštvo predstavljaju dominantnu kategoriju. Ta društva su istovremeno dominantno mačistička i patrijarhalna. U njima hijerarhija porodica obično direktno zavisi od broja muških potomaka. U onim društvima u kojima je ratovanje bilo konstanta i pogađalo cjelokupno stanovništvo (ne samo vojnu instituciju) dolazi do stvaranja esencijalne vrijednosti muške djece od kojih zavisi „vatrena moć” porodice i cijele zajednice koja je ona pripada. Imati muške djece i pušaka je pitanje preživljavanja i održanja na nekoj teritoriji'', kazao je Cerović za Portal Analitika.

Potpuno je jasno, kako Cerović pojašnjava, da se radi o kulturnim podešavanjima koja su, blago rečeno, anahrona i zastarjela.

''Ona pripadaju davnim vremenima i nalaze svoje opravdanje u surovim u uslovima kroz koje je naše društvo kroz istoriju prolazilo. S druge strane, kultura nije nešto što se lako mijenja i što iz generacije u generaciju trpi revolucionarne modifikacije. Mačistička kultura i patrijarhalni sistem su svuda u svijetu prisutni u onim zajednicama u kojima su resursi deficitarni, preživljavanje upitno, a borba za teritoriju vodu i hranu oštra. Pomislimo samo na ekstremne primjere poput pustinjskih država Bliskog i Srednjeg Istoka", kazao je on.

Cerović se pak boji da ova novoizmišljena zloupotreba medicinskih tehnologija, nije fenomen sa kojim ćemo se lako izboriti.

''Ne radi se o tome da se bilo kome “objasni da to nije u redu”. Potrebno je da dođe do suštinske promjene kulturnih podešavanja za koju je najčešće potrebno da se promijene ekonomske i društvene okolnosti i da to potraje određeni broj generacija. Teško da se možemo pohvaliti činjenicom da je na našim prostorima neka generacija propustila ratna dešavanja, ekonomske krize sa dubokim raslojavanjem i rizikom za stabilnost'', istakao je Cerović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније