Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

15. 10. 2023. 08:53 >> 08:54

MEĐUNARODNI DAN BIJELOG ŠTAPA

Osobe oštećenog vida traže bolje uslove za život i samostalno kretanje

Osobama sa oštećenim vidom nijesu obezbijeđeni uslovi za samostalno kretanje, nema institucionalnih mehanizama za praćenje primjene i poštovanja njihovih prava, pa Savez slijepih traži da se to promijeni.

Oni su poslalali saopštenje povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana bijelog štapa, ukazavši da on simbolizuje samostalnost, slobodu, samopouzdanje i vjeru u svoje mogućnosti, pa tek onda veoma jednostavno, ali prijeko potrebno pomagalo za samostalno kretanje.

Kako navode, dvije godine kroz projektne aktivnosti sprovode servis Videći pratilac, u cilju stvaranja što boljih uslova za samostalno kretanje osoba oštećenog vida.

“Ipak, uprkos uspješnom dvogodišnjem sprovođenju pomenutog servisa, pozitivnim iskustvima, te izuzetnom zadovoljstvu izraženom od strane korisnika-ca, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je, nažalost, odbijanjem projektnog prijedloga Saveza slijepih Crne Gore pokazalo neprepoznavanje potrebe i značaja nastavka njegove realizacije”, ukazali su u saopštenju.

Kažu da je i dalje nepristupačno okruženja za osobe oštećenog vida u našoj zemlji, jer danas postoji svega dvadesetak ozvučenih raskrsnica na teritoriji cijele Crne Gore.

“Ukazujemo na nedovoljnu pokrivenost javnih površina taktilnim trakama vodiljama u gotovo svim gradovima osim Glavnog grada Podgorice, čiji bi primjer trebale slijediti i ostale crnogorske opštine. Dodatno, u segmentu obezbjeđivanja uslova za samostalno kretanje, naglašavamo da je neophodno zakonski propisati obavezu države da finansira školovanje pasa vodiča za zainteresovane osobe oštećenog vida, što do sada nije bio slučaj”, ističu u saopštenju.

Kako kažu, još uvijek ne postoji Zakon o finansiranju organizacija osoba s invaliditetom i nema sistemskog finansiranja ovih organizacija, jer nijesu prepoznate kao organizacije od posebnog društvenog značaja.

“Kako organizacije OSI neposredno pružaju podršku OSI, te realizuju neke aktivnosti koje bi morala realizovati država, nužno je sistemski urediti reprezentativnost organizacija OSI, uključujući i izmjenu postojećeg sistema njihovog finansiranja.Savjet za prava OSI ne funkcioniše već pet godina, a uprkos obećanjima Ministra ljudskih i i manjinskih prava, Direktorat za zaštitu prava OSI, koji je ukinut odlukom aktuelne Vlade, donešenom u julu prošle godine, nije ponovno uspostavljen. Dakle, stanje po pitanju nefunkcionalnosti institucionalnih mehanizama ostalo je nepromijenjeno, što je neprihvatljivo i u suprotnosti je sa odredbama UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom”, uakzuju u saopštenju.

Pozvali su poslanike/ce novog saziva parlamenta, kao i predstavnike-ce 44. Vlade za koju se nadaju da će uskoro biti formirana, da se, “umjesto dosadašnje prakse zasnovane na samo deklarativnom zalaganju za unaprjeđenje društvenog položaja OSI, suštinski i bez odlaganja posvete rješavanju pomenutih problema, kao i prevazilaženju drugih, mnogobrojnih barijera prisutnih u gotovo svim oblastima života”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније