Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Драгана Шундић, ТВЦГ

05. 12. 2023. 16:06 >> 16:06

ISTRAŽIVANjE CEDEM-A

Najveći stepen diskriminacije OSI u oblasti rada

Položaj osoba s invaliditetom u Crnoj Gori nije na zavidnom nivou, a najviše su diskriminisani prilikom zapošljavanja, u obrazovanju i sportu, pokazalo je novo istraživanja CEDEM-a. Iz kancelarije ombudsmana ukazuju da su osobe s invaliditetom najranjivija grupa u društvu, te da im svakodnevno stižu pritužbe.

Istraživanje javnog mnjenja, koje je u oktobru sproveo CEDEM, pokazalo je da su prava osoba sa invaliditetom ugrožena, te da ih društvo često diskriminiše.

Andrea Mićanović iz CEDEM-a kaže da najveći stepen diskriminacije trpe u oblasti rada, zapošljavanja, obrazovanja i onda u oblasti sporta.

OSI su najranjivija grupa društva, te zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Nerma Dobardžić Kurti kaže da ombudsmanu pristužu brojne pritužbe.

"Počev od ranog zaposljavanja, obrazovanja, pristupačnosti, pritužbe u učestvovanju u političkom životu i oblasti zdravstvene zaštite", kaže zamjenica ombudsmana.

Kako bi se položaj ljudi s invaliditetom poboljšao, Ministarstvo rada i socijalng staranja radi na Zakonu o jedinstvenom vještačenju invaliditeta.

"Kroz donošenje i usvajanje ovog zakona i izmjenu svih postojećih smatramo da ćemo izvršiti cijelu reformu sistema", kaže Budimirka Đukanović iz Ministarstva rada.

Stanje je alarmantno, tvrdi predsjednik Paraolimpijskog komiteta Igor Tomić. Svi se moraju ujediniti, poručuje, kako bi se osobama sa invaliditetom pružilo više šansi.

S toga aktivitkinja za prava osoba sa invaliditetom Marijeta Mojašević, koju je BBC nedavno svrstao među 100 najuticajnijih žena svijeta, ima poruku za sve koji se suočavaju sa poteškoćama.

"Treba naučiti da se živi sa invaliditetom i treba invaliditet pretvoriti u svog partnera", navodi Mojašević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније