Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

16. 10. 2023. 11:41 >> 11:41
1

CEKUM

Objavljen Rječnik romsko-crnogorskog i crnogorsko-romskog jezika

U izdanju Javne ustanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore (CEKUM) objavljen je Rječnik romsko-crnogorskog i crnogorsko-romskog jezika čija je autorka dr Hedina Tahirović-Sijerčić.

Iz CEKUM-a navode da je riječ o pionirskom projektu kod nas budući da je prvi koji je pisan dijalektom kojim se služe Romi u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, odnosno usklađen je sa potrebama govornika romskog jezika u ovim državama.

"Izdavanje Rječnika romsko – crnogorskog i crnogorsko – romskog jezika predstavlja krunu programske posvećenosti Javne ustanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore kulturi, duhovnosti i idnentitetu romske zajednice u Crnoj Gori. Rječnik će biti nezaobilazno pomagalo u učenju romskog jezika, proučavanju, prezentovanju i očuvanju kulture i identiteta Roma u Crnoj Gori. Imaće i funkciju pouzdanog štita od asimilacije i gubljenja identitetskih prepoznatljivosti", navodi se u saopštenju.

Iz CEKUM-a navode da izdavanjem Rječnika kao državna ustanova kulture, daju konkretan i vrijedan doprinos realizaciji obaveza Crne Gore kao potpisnice Povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima Savjeta Evrope.

"Rječnik sadrži oko deset hiljada odrednica, ilustrovanih rečenicama ili kratkim primjerima. Doprinijeće intenzivnijem, sadržajnijem i djelotvornijem uključivanju Roma u društvene tokove crnogorskog društva. Biće pogodan za korišćenje u osnovnom, srednjem i visokoškolskom obrazovanju, kako kada se radi o pripadnicima romske zajednice, tako i kada je riječ o drugim zainteresovanim. Izdavanje Rječnika dobija na značaju najavom obrazovnih vlasti o uvođenju romskog jezika u školski sistem Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Rječnik je objavljen u luksuznom izdanju na oko četiri stotine stranica.

Recenzenti Rječnika su dr Marija Aleksandrović, prof. dr Igor Lakić i dr Vesna Delić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније