Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

19. 10. 2023. 11:15 >> 11:16

PRAVA CRNA GORA

"Podnijećemo prijave protiv onih koji budu pozivali na bojkot popisa"

Prava Crna Gora saopštila su da su pozivi na bojkot predstojećeg popisa stanovništva krivično djelo koje mora biti sankcionisano.

"Ukoliko dođe do zvaničnog i formalnog poziva na bojkot od strane opozicije iz redova bivšeg režima na čelu sa DPS-om, Prava Crna Gora će podnijeti krivične prijave protiv svih onih koji su u zoni krivične odgovornosti, konkretno za krivično djelo pozivanje na otpor, a sve u cilju kako bi se utvrdila njihova odgovornost za opstrukcije važnog procesa kakav je sprovođenje popisa", ističu u saopštenju.

Pozivi na bojkot popisa su, kako kažu iz Prave Crne Gore, krivično djelo i moraju biti sankcionisani", ističu u saopštenju.

"Rekli su da je popis prvenstveno sredstvo koje služi praćenju demografskih podataka o stanovništvu, te da igra ključnu ulogu u društvenom, ekonomskom i političkom razvoju države radi kreiranja i sprovođenja politika koje zadovoljavaju potrebe građana i osiguravaju održivi razvoj. Uprkos činjenici da Crna Gora već uveliko kasni sa sprovođenjem popisa, ovih dana imamo priliku da čujemo od predstavnika opozicije iz redova bivšeg režima, pojedinih analitičara, pa i predstavnika evropskog parlamenta kako popis u Crnoj Gori treba odgoditi, a ukoliko se to ne desi, pojedini na čelu sa DPS-om zastupaju tezu da popis treba bojkotovati", istakli su u saopštenju.

Smatraju da je motiv ovih zahtjeva "strah od statističkih podataka" koji će, za razliku od onih na prethodnom popisu iz 2011. godine, "biti drugačiji, naročito u dijelu koji se tiče pitanja nacionalne i vjerske pripadnosti, kao i jezika".

"Po anti-popisnoj histeriji koja traje već izvjesni period i najavama za radikalnim djelovanjem u vidu bojkota i javnom pozivanju na kršenje Zakona Crne Gore može se reći da postoji osnovana sumnja da se popis želi izbjeći iz tih razloga. Podsjećamo da su predstavnici opozicije iz redova bivšeg režima i prilikom priprema za sprovođenje popisa pokušali da izbace određena pitanja sa popisne liste, tačnije upravo pitanja koja se tiču nacionalne i vjerske pripadnosti, kao i pitanje jezika", navode iz Prave Crne Gore.

Naglasili su da svaki građanin Crne Gore treba slobodno da se izjasni o ovim pitanjima, a da, ukoliko to ne želi, može to i navesti prilikom davanja podataka.

"Popis je definisan i Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova te je učešće u popisu obavezno shodno članu 26 ovog Zakona. Ukoliko građanin prekrši Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova onda će se primijeniti kaznene odredbe ovog Zakona propisane članom 35 koji propisuje da će se novčanom kaznom u iznosu od 100 do 500 eura kazniti za prekršaj fizičko lice ako: ne da podatke koji se od njega traže popisom i ako na svako pitanje ne a tačan i potpun odgovor ( član 26 stav 1), ako zloupotrijebi postupak popisivanja i prisustvo popisivača na način što snima ili fotografiše tok intervjua ili popunjene popisne upitnike ili ako snimak ili fotografiju javno objavi putem interneta ili medija (član 26 stav 4), ako ne da podatke o odsutnim članovima domaćinstva, a isti su mu najviše poznati ( član 27 stav 1), ako kao roditelj, usvojitelj ili staratelj ne da podatke o djeci mlađoj od 15 godina ( član 27 stav 2), ako ne postupi shodno ostavljenom pisanom obavještenju kako je propisano članom 27 stav 3 ovog Zakona", poručuju u saopštenju.

Pozivanje na bojkot popisa od strane pojedinih funkcionera iz redova bivšeg režima, na čelu sa DPS-om je, kako kažu, "klasično krivično djelo u domenu krivičnih djela rada protiv državnih organa".

"Konkretno riječ je o krivičnom djelu pozivanje na otpor iz člana 378 stav 1 i 2 krivičnog zakonika Crne Gore. Član 378 Krivičnog zakonika Crne Gore u stavu 1 propisuje da ko druge poziva na otpor ili na neposlušnost prema zakonitim odlukama ili mjerama državnih organa ili prema službenom licu u vršenju službene radnje, kazniće se zatvorom do tri godine; dok je stavom 2 člana 378 krivičnog zakonika propisano da ukoliko je usljed djela iz stava 1 ovog člana došlo do nesprovođenja ili znatnog otežavanja sprovođenja zakonite odluke ili mjere državnih organa, učinilac će se se kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina", navode u saopštenju.

Prava je, kako kažu, pozvala građane da se slobodno izjasne na predstojećem popisu, "radi što sveobuhvatnijih i preciznijih podataka, kako bi se u odnosu na rezultate kreirale što kvalitetnije mjere i politike u cilju poboljšavanja kvaliteta života građana".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније