Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

23. 10. 2023. 20:01 >> 21:20

EMISIJA "NAGLAS"

Obračun sa šumskom mafijom tek počeo

Država je odlučila da stane na kraj nelegalnoj sječi šume, kazao je u emisiji “Naglas”, na TVCG direktor Upave za šume Radovan Dabetić.

On je saopštilo da se posnjednjom akcijom države stalo na put organizovanim kriminalnim grupama u toj oblasti.

“Ta akcija traje, a rezultat je da sada nećete sresti nijedan kamion koji prevozi drva, a da nije legalan. Takvo stanje je posljednje tri ili četiri sedmice”, kazao je Dabetić i dodao da to treba da bude standard, od kojeg se neće odustati.

On je saopštio da je nelegalna sječa šuma decenijski problem. Dabetić ističe da ne zna ko se do sada obogatio od uništavanja šuma, ali da dio odgovornosti snosi i Uprava za šume.

“U prethodnih pet godina bespravno je posječeno oko 22.800 metara kubnih drvne mase i pričinjena je šteta 1,6 miliona eura. To je ono što je evidentirano, a problem je i ono što nije evidentirano”, kazao je Dabetić.

Stevan Gajević iz Ministarstva poljoprivrede i šumarstva podsjetio je da je donesena odluka o formiranju tima koji će se baviti problemom uništavanja šuma.

Ističe da su naše šume napadnute od strane mještana, koncesionara, ali od šumske mafije.

“Riješili smo kao Vlada da se sa tim uhvatimo u koštac”, kazao je Gajević.

Do sada je, kako dodaje urađeno nešto, a kontrole su vršili policiji i Uprava za inspekcijse poslove.

Na sjeveru je, kako kaže, izvršeno 110 kontrola, a podnesena je 21 krivična prijava.

“Kontrolisano je oko 250 kamiona koji nose građu, a 30 prekršajnih prijava je napisano i oduzeto oko 30 metara drva”, naveo je Gajević.

Akcije se, kako dodaje, sprovode i u drugim djelovima Crne Gore.

“30 godina samo imali ne samo šumske krađe, nego legalizovu uništavanje i pljačku”, kazao je on i dodao da je pitanje davanja koncesija za šume bilo loše uređeno.

Koncesioni sistem osmišljen kao “lopovski projekat”

Građanski i ekološki aktivista Aleksandar Dragićević kaže da se bespravnoj sječi šume može stati na kraj, ali je za to potrebna volja. Taj problem je, kako dodaje, ranije ignorisan.

On kaže da je pored pustošenja državnih šuma, problem i pljačka privatnih šuma

“Imamo napadnuta sela sa brojim malim šumokradicama, oni koriste i uništavaju javne puteve i mi to sve vidimo i do početka ove godine nijesmo reagovali”, kazao je Dragićević.

Cijeli sistem je, kako dodaje, zatajio. Šumokradice kako ističe, funkcionišu nezavisno u raznim krajevima Crne Gore i pustoše šume u sprezi sa državanom.

Dragićević je poručio da je važno da se borba protiv nelegalne sječe šuma nastavi. Kaže i da je potrebno da se trajno zabrani izvoz peleta iz Crne Gore.

Novinar Tufik Softić kaže da je situacija sa nelegalnom eksploatacijom šuma i koncesijama, od samog početka bila veoma loša.

“Ovu temu pratim oko 20 godina. Pamtim kada su uvedene koncesije. Sa nekim koncesionarima sam imao i problem kada sam ukazivao da je taj sistem štetan i danas se pokazuje koliko je taj sistem šteta… Ja bih rekao da je taj koncesioni sistem osmišljen tako da je to jedan “lopovski projekat”. Ja znam ko su ti ljudi, a znaju i nadležni”, kazao je Softić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније